Arapske zemlje stvaraju jedinstvenu vojsku

Dogovor je uslijedio nakon napada Saudijske Arabije na Husije u Jemenu (AFP)

Šefovi diplomacija arapskih zemalja, koji su se sastali u Egiptu, dogovorili su Nacrt rezolucije o stvaranju ujedinjenih vojnih snaga, rekao je glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby.

Do dogovora je došlo nakon što su zračne snage Saudijske Arabije i arapskih saveznika napale pobunjenike pokreta Husi koji se bore kako bi svrgnuli jemenskog predsjednika.

Arapski ministri “složili su se o usvajanju važnog načela, a to je formiranje ujedinjenih arapskih vojnih snaga”, rekao je novinarima Nabil Elaraby nakon sastanka u Sharm el-Sheikhu.

“Zadaća snaga bit će brza vojna intervencija kako bi se riješile sigurnosne prijetnje arapskim narodima”, rekao je Elaraby.

Nacrt rezolucije bit će predstavljen na summitu Arapske lige 28. i 29. ožujka u Egiptu.

Podrška saudijskoj intervenciji

Ranije je Elaraby pružio “svekoliku potporu” vojnoj intervenciji Saudijske Arabije za obranu jemenskog predsjednika od napredovanja šiitskih pobunjenika Husija.

“To je operacija protiv ciljeva Husija koji su izveli državni udar”, ocijenio je Elaraby na sastanku arapskih ministara vanjskih poslova.

Jemenske vlasti su prethodno pozvale na “žurnu” vojnu intervenciju, pa je Saudijska Arabija tijekom noći na četvrtak poslala bombardere na položaje Husija, najprije u Sana'i, u vojnoj operaciji u kojoj “sudjeluje više od 10 zemalja”, navode vlasti.

U napadima na pobunjenike u Jemenu sudjeluje 100 ratnih zrakoplova Saudijske Arabije i 150.000 vojnika, objavila je saudijska televizija.

Husiji su poručili kako su spremni na napade i kako oni jačaju njihovu odlučnost da se brane.

Izvor: Agencije