Arapske zemlje osudile grupu Islamska država

John Kerry predlaže 'ujedinjenu akciju na čelu sa SAD-om i najširu moguću koaliciju država' (EPA)

Šest članica Vijeća za saradnju Zaljeva osudilo je u subotu, na sastanku u Saudijskoj Arabiji, djelovanje grupe Islamske države u Iraku i Siriji i njihovu ekstremnu interpretaciju islama.

“Žestoko osuđujemo one koji koriste islam kao izgovor za ubijanje i protjerivanje Iračana i Sirijaca”, izjavio je kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah Khaled Al-Sjabah na sastanku u Džedi.

Vijeće za saradnju zemalja Arapskog zaljeva, koji čine Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Oman, podržava rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom se pozivaju “sve države članice da preduzmu mjere suzbijanja regrutiranja “stranih terorističkih boraca”.

Kuvajtski ministar, koji trenutno, po principu rotacije, predsjedava Vijećem, pozdravio je sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i pozvao na “međunarodnu zaštitu Palestinaca”.

Kerry za globalnu koaliciju

Američki državni sekretar John Kerry založio se za formiranje globalne koalicije država, koja će se boriti protiv “genocidnog plana” grupe Islamska država u Siriji i sjevernom Iraku.

Napad barel bombama, 12 poginulih

Najmanje 12 osoba smrtno je stradalo, a 69 je povrijeđeno u napadima iračke vojske u subotu koji su izvedeni na području Falluje, na zapadu zemlje, javlja Anadolija.
Napadi su izvedeni barel bombama.
Službenik državne bolnice Felluce Visam el-Isavi tvrdi da su vojni helikopteri izveli napade na različitim područjima u Falluji, a bačeno je šest barel bombi.
Isavi navodi da su tijela 12 osoba dovezena u mrtvačnicu, a da se 69 osoba nalazi na liječenju.
Među povrijeđenima je šestero djece i pet žena.
Iračka vojska se još nije oglasila u vezi s ovim događajem.

Sedam dana uoči samita NATO-a u Walesu, koji će okupiti lidere iz čitavog zapadnog svijeta, Kerry predlaže “ujedinjenu akciju na čelu sa SAD-om i najširu moguću koaliciju država”, u uvodniku koji je objavio list The New York Times.

Najviši američki diplomata je rekao da će on i sekretar za odbranu Chuck Hagel razgovarati s diplomatama iz evropskih savezničkih zemalja u cilju pravljenja najveće moguće koalicije.

Američki predsjednik Barack Obama je najavio da će iznijeti plan borbe protiv grupe Islamska država na samitu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u septembru, kada SAD bude predsjedavao tim tijelom.

Pomoći najugroženijim zemljama

“Mi ćemo iskoristiti tu priliku da nastavimo sa izgradnjom široke koalicije i sa ukazivanjem na opasnost koju predstavljaju strani teroristi, uključujući one koji su se pridružili [grupi] Islamskoj državi”, kazao je Kerry.

“Za suprotstavljanje ovoj nihilističkoj viziji i genocidnom planu potrebna je globalna koalicija, koja će upotrijebiti politička, humanitarna, ekonomska, policijska i obavještajna sredstva kao pomoć vojnoj sili”, dodao je američki državni sekretar.

On je istakao da će poslije samita NATO-a on i Hagel otputovati na Bliski istok, kako bi izgradili podršku “među zemljama koje su najdirektnije ugrožene”, prenosi AFP.

“Nećemo dozvoliti da se kancer u vidu [grupe] Islamske države proširi na druge države. Svijet je u stanju suprotstaviti se ovom zlu i poraziti ga”, izjavio je Kerry.

Samit NATO-a u Walesu bit će održan 4. i 5. septembra.

Ranije je Pentagon objavio kako američke vojne operacije u Iraku protiv grupe Islamska država, uključujući zračne udare, koštaju 7,5 miliona dolara dnevno.

Odgovor nije samo vojni

SAD je, nakon ofanzive grupe Islamska država 9. juna, tokom koje su zauzeta velika područja Iraka, rasporedio 865 vojnika u cilju zaštite svog iračkog osoblja i savjetnika iračke vojske.

Od 8. augusta SAD je izveo 110 zračnih udara na pripadnike grupe Islamska država, posebno u području Mosula, na sjeveru zemlje, precizirala je američka vojna komanda zadužena za Bliski istok i srednju Aziju.

Te se operacije finansiraju iz budžeta za strane vojne intervencije, posebno u Iraku i Afganistanu, precizirao je glasnogovornik Pentagona, admiral John Kirby.

Na pitanje o mogućim zračnim udarima u susjednoj Siriji, čiji dio sjeveroistoka, također, kontrolira grupa Islamska država, Kirby je kazao da odgovor “ne može biti samo vojni”.

U četvrtak je Obama rekao da njegova administracija u pogledu zračnih udara u Siriji “još nema strategiju”.

Izvor: Agencije