Arapske zemlje koje blokiraju Katar proširile ‘crnu listu’

Blok predvođen Saudijskom Arabijom optužuje Katar da podržava terorizam (Reuters)

Dvije islamske organizacije i 11 pojedinaca dodani su na postojeću “terorističku” listu četiri arapske zemlje koje blokiraju Katar, uz tvrdnju da te organizacije i pojedince podržava Doha.

Državna Saudijska informativna agencija objavila je u četvrtak zajedničko saopćenje Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u kojem se navodi da je potez kvarteta izveden “u svjetlu njihove posvećenosti borbi protiv terorizma, iscrpljivanja njihovih izvora finansiranja, borbe protiv ekstremističke ideologije… i njihove promocije”.

Saudijska Arabija i njihovi saveznici, koji su nametnuli kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu Katara od juna, optužuju Dohu da podržava terorizam. Katar je negirao te optužbe.

Dvije organizacije koje su dodane na crnu listu jesu Međunarodna unija muslimanskih učenjaka, koju predvodi Yusuf al-Qaradawi, istaknuti teolog iz Egipta, te Međunarodno islamsko vijeće za da'vu (misionarstvo) i pomoć.

“Dva navedena tijela terorističke su organizacije koje djeluju na promociji terorizma posredstvom iskorištavanja islamskog diskursa i njegovog korištenja za pokriće različitih terorističkih aktivnosti”, navodi se u saopćenju.

“Pojedinci su također izveli različite terorističke operacije u kojima su dobili direktnu katarsku podršku na različitim nivoima, između ostalog, dajući im pasoše i raspoređujući ih u katarske institucije koje djeluju kao dobrotvorne organizacije kako bi se olakšalo njihovo kretanje”, dodaje se.

Optužbe kvarteta

Među 11 pojedinaca nalaze se direktor za pomoć i međunarodni razvoj katarskog Crvenog polumjeseca Khaled Nazem Diab, bahreinski disident Hassan Ali Mohammed Juma Sultan, te vršilac dužnosti čelnika Muslimanske braće Mahmoud Ezzat.

Na listi su i čelnik Muslimanske braće Alaa Ali al-Samahi, te egipatski disidenti poput Qadrija Mohameda Fahmyja i Mahmouda Sheikha.

Zemlje kažu da katarske vlasti nisu “poduzele efektivne mjere da zaustave terorističke aktivnosti” i potvrde posvećenost uspostavljanju “sigurnosti u regiji”.

U zasebnom događaju u srijedu katarski premijer Abdullah bin Nasser Al Thani u televizijskom obraćanju kazao je da je cilj aktuelne zaljevske krize bio da se “intervenira” u katarska unutrašnja pitanja.

“Ovo je neprihvatljivo i to je crvena linija za nas i narod Katara”, rekao je on, dok je naglasio neophodnost održavanja dijaloga u ovom trenutku.

“Katar je podržao posredničke napore i nastavlja to raditi”, rekao je on.

“Katar je otvoren za dijalog uz uvjet da je održan suverenitet država i princip nemiješanja u unutrašnja pitanja.”

Među zahtjevima kvarteta jesu suspenzija podrške grupama poput Muslimanske braće, zahlađivanje odnosa s Iranom, zatvaranje medijske mreže Al Jazeera i nekih drugih medija, te uklanjanje turskih snaga iz Katara.

Katar je snažno negirao optužbe i odbio zahtjeve.

Izvor: Al Jazeera