Arapske stranke ujedinjuju se zbog izbora u Izraelu

U Izraelu će drugi put ove godine biti održani izbori jer Netanyahu nije uspio formirati većinsku koalicijsku vladu (EPA)

Četiri političke stranke koje predstavljaju arapsku manjinu u Izraelu najavile su da će se ujediniti za predstojeće parlamentarne izbore u toj zemlji. 

Te stranke prvi su se put ujedinile 2015, kada su osvojile 13 od 120 mjesta u Knessetu, ali su u aprilu na izbore izašle u dvije kolone, što ih je “koštalo” tri mjesta jer je jedna od frakcija jedva prešla izborni prag. 

Ayman Odeh, koji će najvjerovatnije biti čelnik grupe, priznao je da je bila greška što su se stranke razdvojile i poručio da je grupa sada posvećena “nacionalnom jedinstvu”. Arapi čine približno petinu od devet miliona građana Izraela. 

Neslaganje partnera

U Izraelu će drugi put ove godine biti održani izbori jer premijer Benjamin Netanyahu nije uspio formirati većinsku koalicijsku vladu, prenio je AP. 

Nakon izbora 9. aprila činilo se da će Netanyahuu biti lako formirati novu vladu i peti put biti premijer.

Međutim, neslaganje između njegovih potencijalnih partnera, ultraortodoksnih stranaka i sekularnih ultranacionalista, o regrutiranju ultraortodoksnih Jevreja i prijedloga zakona da se Netanyahu izuzme od sudskog gonjenja zbog optužbi za korupciju učinili su taj zadatak nemogućim.

Umjesto da se formiranje vlade prepusti nekom od Netanyahuovih rivala njegov konzervativni Likud odlučio je podnijeti prijedlog zakona o raspuštanju parlamenta.

Izvor: Agencije