Arapska liga pozvala na dijalog u Siriji

Arapska liga odlučila formirati povjerenstvo za uspostavu dijaloga između vlade Bashara al Assada i opozicije (EPA)

Arapska liga planira okupiti sirijsku vladu i opozicione grupe kako bi našli način za okončanje nasilja u zemlji, izjavio je katarski premijer Hamad bin Jassim al-Thani.

Usprkos pozivima da Sirija bude suspendirana iz ovog regionalnog tijela zbog sve žešćih obračuna vojske s demonstrantima, liga je odlučila formirati povjerenstvo za uspostavu dijaloga između vlade Bashara al Assada i opozicije.

“Mi ćemo pozvati sve stranke opozicije i da održe dijalog u roku od 15 dana”, izjavio je generalni sekretar lige, Nabil Elaraby, nakon hitnog sastanka arapskih ministara vanjskih poslova u Kairu.

Sirijski revolt

Youssef Ahmad, sirijski ambasador pri Arapskoj ligi, izrazio je rezerviranost svoje zemlje prema rezoluciji, naglašavajući „pristrasnu i negativnu ulogu Katara“, prenosi državna agencija SANA. Kritizirao je odluku kojom se katarskom premijeru dozvoljava da predsjedava ministarskim komitetom.

Ambasador je rekao da njegova zemlja neće voditi razgovore u Kairu, potvrđujući da je Sirija neovisna i suverena zemlja vođena legitimnom vlašću, te da se “bilo kakav nacionalni dijalog može voditi u Siriji”.

Brojni sirijski aktivisti su također odbacili ideju o razgovorima u Kairu. “Od prvog dana, kada je prvi mučenik pao, rekli smo: ‘Nema dijaloga s ubojicama'”, napisala je ugledna sirijska opozicionarka Suhair Attasi na svom Twitter profilu. Ona je sada u bijegu.

Liga se sastala kako bi razmotrila suspenziju Sirije, čime bi se povećao pritisak na Assadovu vladu i prekinulo nasilje nad demonstrantima.

Nedjeljni susret održan je na zahtjev nekoliko arapskih zaljevskih zemalja, oko šest mjeseci nakon što su u Siriji započeli antivladini protesti.

Mnoge zaljevske države povukle su svoje ambasadore iz Sirije u znak protesta zbog krvoprolića u zemlji u kojoj je, prema procjenama Ujedinjenih nacija, od početka pobuna u martu ubijeno više od 3.000 ljudi.

Vijeće sigurnosti UN-a nije osudilo nasilje, nakon veta Rusije i Kine.

Indija, Brazil i Južna Afrika, nestalne članice Vijeća sigurnosti koje se smatraju utjecajnim zemljama u razvoju, suzdržale su se od glasanja, što je izazvalo kritike organizacije Human Rights Watch.

Ove tri zemlje će sudjelovati u forumu u gradu Pretoria u Južnoj Africi. Vijeće sigurnosti ih je pozvalo da iskoriste tu priliku i pozovu Assadovu vladu da prekine napade.

“(Njihove) vođe ne bi trebali gledati kako se Sirija urušava”, rekao je Nadim Houry, zamjenik direktora za Bliski istok u Human Rights Watchu.

“Demonstrante ubijaju”

Aktivisti navode da je u nedjelju u odvojenim incidentima ubijeno nekoliko ljudi.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopćio je da su četiri civila poginula u gradu Homsu, kada su snage sigurnosti pucale na demonstrante ispred kuće uhapšenog aktiviste Mensura el-Arassija.

Dvoje ljudi je ubijeno ispred džamije u naselju Khaldiyeh kada su napadači otvorili vatru iz vozila, saopćila je grupa za ljudska prava.  U ova dva incidenta ranjeno je 39 ljudi.

U regiji Damaska, jedna je osoba poginula u gradu Zabadani, gdje su snage sigurnosti ranije uhapsile 25 osoba, uključujući tri mlade žene, navodi grupa.

U  pokrajini Idlib, na sjeverozapadu Sirije, poginule su dvije osobe u mjestu Khan Sheikhun u blizini granice s Turskom, kada su snage sigurnosti pucale na prosvjednike, navodi opservatorij.

Snage sigurnosti također su otvorile vatru na pogrebnoj povorci aktivista Ziada al-Obeidija u istočnoj pokrajini Deir Ezzor. Obeidi (42) je u otišao u bijeg u augustu za vrijeme vojnih operacija na tom području.

Assad tvrdi da iza nemira u zemlji stoje strane sile.

Izvor: Al Jazeera