Arapska liga pozdravila odluku Paragvaja da vrati ambasadu u Tel Aviv

Jeruzalem, Paragvaj, Ambasada, Veleposlanstvo
Paragvajski ministar vanjskih poslova Luis Alberto Castiglioni rekao je da će ambasada odmah biti vraćena (EPA)

Arapska liga je u četvrtak pozdravila odluku Paragvaja da svoje veleposlanstvo u Izraelu preseli iz Jeruzalema natrag u Tel Aviv.

Saeed Abu Ali, pomoćnik glavnog tajnika Arapske lige za palestinske poslove, rekao je novinarima da taj potez služi kao primjer ostalim zemljama, suočenim s pritiskom SAD-a, prenosi Beta agenciju AP.

On je najavio da će se ta odluka pozitivno odraziti na arapsko-paragvajske odnose, ocijenivši da je potez Paragvaja na “pravom kolosijeku” i u skladu s međunarodnim rezolucijama.

Paragvaj je u svibnju preselio veleposlanstvo u Jeruzalem nakon što su to učinili SAD i Gvatemala.

Izrael zatvara ambasadu u Paragvaju

To je izazvalo gnjev Palestinaca koji namjeravaju proglasiti sjedište svoje buduće države u istočnom Jeruzalemu.

U međuvremenu je došlo do promjene na čelu Paragvaja, a novi predsjednik Mario Abdo Benitez u srijedu je poništio svibanjsku odluku o preseljenju.

Da će Vlada Paragvaja preseliti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Jeruzalema natrag u Tel Aviv, najavio je ministar vanjskih poslova Luis Alberto Castiglioni.

On je rekao da Paragvaj “želi doprinijeti jačanju regionalnih diplomatskih napora da se postigne sveobuhvatan, fer i trajan mir na Bliskom istoku” i da će veleposlanstvo odmah biti vraćeno.

To je navelo Izrael da najavi zatvaranje veleposlanstva u Paragvaju i upozori da će odnosi dviju zemalja biti “napeti”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je zatvaranje veleposlanstva ove države u Paragvaju.

Kontroverzna Trumpova odluka 

Američki predsjednik Donald Trump kontroverzno je prekinuo višedesetljetnu američku politiku kada je objavio da službeni Washington priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Raniji američki stav je bio kako status Jeruzalema trebaju riješiti Izrael i Palestina u sklopu mirovnog dogovora.

Predsjednik SAD-a je tada objavio planove premještanja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, što je izazvalo žestoke kritike svjetskih lidera, no on je to učinio ove godine.

Izraelci smatraju cijeli grad, uključujući i njegov istočni dio, koji su okupirali u ratu 1967. godine, kao svoju prijestolnicu.

S druge strane Palestinci, uz veliku međunarodnu podršku, žele Istočni Jeruzalem proglasiti glavnim gradom svoje buduće države, koju žele napraviti na teritorijima okupiranih Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije