Oglasi

Arapska liga ponovila obećanje o pomoći Palestincima

Arapski ministri su osudili ono što nazivaju 'izraelskom krađom palestinskih javnih fondova'.
Plan „Mir za prosperitet“ predvodi zet i visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trumpa Jared Kushner. EPA

Arapska liga ponovila je da će plaćati Palestinskoj upravi 100 miliona dolara mesečno, dan nakon što je Bela kuća obelodanila bliskoistočni mirovni plan.

Arapski ministri spoljnih poslova su na sastanku u Kairu ponovili obećanje dato prvobitno u aprilu da ojačaju „ budžet Palestinske uprave transferom od 100 miliona dolara mesečno, jer je suočen sa finansijskim preprekama“, navedeno je u saopštenju.

Oni su takođe insistirali, u indirektnoj kritici ekonomskog plana Bele kuće, na „ potpunoj arapskoj podršci ekonomskoj, političkoj i finansijskoj nezavisnosti palestinske države“.

U subotu su Sjedinjene Američke Države saopštile da  bliskoistočni mirovni plan, koji će narednih dana  biti predstavljen u Bahreinu ima za cilj da se obezbedi više od 50 miljardi dolara za Palestince i otvori milion radnih mesta za njih tokom jedne decenije.

Plan „Mir za prosperitet“ predvodi  zet i visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trumpa Jared Kushner.

Palestina bojkotuje skup u Bahreinu

Palestinska uprava bojkotuje dvodnevnu konferenciju u Bahreinu koja počinje u utorak.

Ona tvrdi da Trump teži da kupi Palestince i liši ih nezavisne države. Skupu će prisustvovati izraelski biznismeni, ali zvanični predstavnici vlade nisu pozvani.

Egipat i Jordan su potvrdili da šalju delegacije niskog nivoa na takozvani radni sastanak u Manami, glavnom gradu Bahreina.

Samitu će prisustvovati i predstavnici zemalja Zaliva i Maroka.

Politički deo plana će se predstaviti, kako je nagovešteno u novembru, nakon drugih izbora u Izraelu ove godine.

Međutim, ni u njemu nema pomena o stvaranju palestinske države što je decenijama bio cilj američke diplomatije.

Arapski ministri su u nedelju takođe osudili ono što su nazvali  „izraelskom krađom palestinskih javnih fondova“.

Izrael sakuplja poreze  u ime Palestinske uprave, ali je u februaru odlučio da umanju ukupnu sumu za 138 miliona dolara, jer tvrdi da toliko Palestinci plaćaju političkim zatvorenicima osuđenim na zatvor zbog napada na Izraelce.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.