Oglasi

Arapska liga: Izraelsko-palestinski mir moguć samo uz dvije države

Rukovodstvo Arapske lige upozorilo je u UN-u da će biti protiv svakog mirovnog plana za izraelsko-palestinski konflikt koji ignorira rješenje sa dvije države.
Generalni sekretar Arapske lige bio je izrazito kritičan prema pokušajima da se palestinsko pitanje riješi izvan okvira međunarodnog prava EPA

Rukovodstvo Arapske lige upozorilo je u Ujedinjenim narodima da će biti protiv svakog mirovnog plana za izraelsko-palestinski konflikt koji ignorira rješenje sa dvije države.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit je također upozorio da će ta organizacija biti protiv svakog rješenja koje  predviđa alternativna ekonomska rješenja koja pomažu nastavak izraelske okupacije teritorija koje Palestinci žele da uključe u svoju nezavisnu državu, prenosi Beta.

Američki plan

Gheit, u brifingu u Vijeću sigurnosti UN-a, nije eksplicitno pomenuo Sjedinjene Američke Države, ali se njegova poruka odnosi na dugo očekivani američki plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koji traje više decenija.

Ekonomski aspekti tog plana trebalo bi da budu objelodanjeni u Bahreinu 25. i 26. juna.

Generalni sekretar Arapske lige bio je izrazito kritičan prema "pokušajima da se palestinsko pitanje riješi izvan okvira međunarodnog prava i uz ignoriranje finalnog statusa koji predviđa postojanje dvije države."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.