Arapska liga: Hezbollah je teroristička grupa

Arapska liga, je kao i Vijeće zaljevskih država, intenzivirali su pritisak na Hezbollah (Reuters)

Arapska liga proglasila je danas šiitski pokret Hezbollah terorističkom organizacijom, javila je egipatska državna agencija Mena.

“Odbor za vanjske poslove Arapske lige odlučio je proglasiti Hezbollah terorističkom organizacijom”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Hezbollah je na listi terorističkih organizacija SAD-a od 1995, a Evropska unija je vojno krilo Hezbollaha stavila na listu terorističkih organizacija 2013. godine.

Ranija odluka GCC-a

Vijeće Zaljevskih država je početkom mjeseca proglasilo Hezbollah terorističkom grupom.

Šestočlano Vijeće za saradnju Zaljevskih zemalja, u kojem su Bahrein, Kuvajt, Katar, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, donijelo je ovu odluku zbog “neprijateljskih akcija militanata koji regrutiraju mlade ljude za teroristička djela”, rekao je sekretar GCC-a Abdullatif al-Zayani.

Zaljevske zemlje poduzele su niz mjera protiv Hezbollaha otkako je Saudijska Arabija prošlog mjeseca zaustavila tri milijarde dolara pomoći Bejrutu.

Iran, saudijski rival, podržava šiitsku grupu. Saudijska Arabija i Iran na suprotnim su stranama u sukobima u Siriji i Jemenu.

Izvor: Agencije