Arapska liga dogovorila pomoć Palestini

Na sastanku u Dohi, ministri vanjskih poslova Arapske lige su se usaglasili da pošalju milione dolara pomoći Palestinskoj upravi, kako bi nadoknadili gubitak gubitak sredstava prouzrokovan od strane Izraela nakon uspješnog glasanja u Ujedinjenim narodima (UN).

Generalna skupština UN-a je, prošlog mjeseca, velikom većinom glasala u korist rezolucije kojom je Palestina priznata kao nečlanica posmatrač, što je, iako simboličan, bio povijesni čin.

Izrael je na to odgovorio tako što je odbio Palestincima predati stotinu miliona američkih dolara poreza i carisnkih dadžbina, koje je naplatio u korist Palestinske uprave.

Nadoknada gubitka

Izraelska vlada je izjavila da će ta sredstva upotrijebiti za naplatu palestinskog duga koji potražuju izraelske kompanije.

Saeb Erekat, glavni pregovarač Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), krovne organizacije palestinskih političkih frakcija, izjavio je da su arapske zemlje u nedjelju u Dohi, glavnom gradu Katara, rekle da će nadoknaditi ovaj gubitak sredstava.

“Dogovorili smo se da arapske zemlje stave na snagu rezoluciju kojom dodjeljuju stotinu milona dolara mjesečno”, rekao je Erekat.

“Premijer Katara i generalni sekretar Arapske lige će u roku od dvije sedmice implementirati ovu odluku.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je da će Palestinska uprava bankrotirati ako ostane bez tih sredstava. Mnogi službenici Uprave već mjesecima nisu primili svoje plate.

‘Arapska inicijativa’ na ponovnom razmatranju

Katarski dužnosnici su na sastanku tražili da se ponovo pokrene tzv. arapska mirovna inicijativa, koja je propala 2002. godine, a koja nudi normalizaciju sa Izraelom, u zamjenu za povlačenje Izraela sa okupiranih teritorija, kao i pravedno rješenje pitanja palestinskih izbjeglica.

“Sasvim je logično da se nakon deset godina objektivno razmotri mirovni proces, uključujući i ‘Arapsku inicijativu'”, izjavio je Hamad bin Jassim Al Thani, premijer Katara.

Hamad, koji predsjedava komisijom Arapske lige, koja treba da poprati ovu inicijativu, rekao je da ova ponuda neće važiti zauvjek. 

„Ne bi se smjelo dopustiti da arapska mirovna inicijativa bude stavljena ustranu. Ona bi morala ostati. “To je važna inicijativa i ja se nadam da nećemo, svaki put kad se sastanemo, govoriti o njenom odlaganju, jer bi to značilo rat“, rekao je Abbas.

Hamad je također kritizirao Kvartet za Bliski istok, diplomatsko tijelo koje čine Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Rusija i UN, označivši ga kao neuspjeh, obzirom na njegovu nemogućnost da ostvari pozitivan ishod.

Izvor: Al Jazeera