Arapi odbacili izvinjenje Netanyahua

Netanyahu je rekao na skupu lidera arapskih zajednica da nije imao namjeru vrijeđati (EPA)

Arapski politički lideri u Izraelu označili su danas nedovoljnom ispriku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za izjave koje je dao uoči općih izbora i na sam dan glasovanja.

Netanyahu je rekao na skupu lidera arapskih zajednica da se ispričava zbog upozorenja svojim pristašama da arapski građani glasuju u “gomilama”, istaknuvši da nije imao namjeru vrijeđati.

Rekao je da je svjestan da su njegovi “komentari uvrijedili neke izraelske građane i članove izraelske arapske zajednice”, a potom je dodao: “To nije bila moja namjera. Žalim zbog toga.”

Optužbe za rasizam

Međutim, izraelsko-arapski političar Ahmed Tibi izjavio je danas za Radio Izrael da Netanyahuova izjava “nije bila poštena isprika”, prenosi Tanjug.

Aida Tuma Suliman iz koalicije izraelskih arapskih stranaka Zajednička lista, koja je dobila većinu glasova izraelskih Arapa, rekla je da predstavnici te stranke nisu bili pozvani na skup na kojem je Netanyahu rekao da mu je žao zbog upozorenja desničarskim pristašama. 

Netanyahua su optužili za rasizam u Izraelu, kada je upozorio da “Arapi glasaju u gomilama”, samo nekoliko sati prije nego što su se biračka mjesta zatvorila diljem Izraela.

Bijela kuća osudila komentare

Bijela kuća oštro je osudila njegove komentare, a glasnogovornik Josh Earnest kazao je da je SAD “duboko zabrinut zbog retorike koja nastoji marginalizirati izraelske Arape”.

I Yitzhak Herzog, lider Cionistička unije, drugoplasirane stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima, izjavio je ranije da se izraelski premijer Netanyahu treba ispričati arapskim biračima.

Na izborima je Netanyahuov Likud dobio 30 mjesta, na drugom je mjestu s 24 mandata Cionistička unija, a koalicija arapskih stranaka na trećem je mjestu s 13 zastupnika.

Arapi čine 20 posto od 8,2 milijuna stanovnika Izraela. Iako je jednakost zajamčena prema izraelskom zakonu, mnogi Arapi se već dugo žale na diskriminaciju, navodi AP.

Izvor: Agencije