Aramco: Do kraja novembra maksimalna proizvodnja

Aramco, Napad
Napadi nisu uzrokovali smanjenje prihoda jer je kompanija nastavila opskrbljivati kupce po planu (Reuters)

Napadi na saudijske naftne pogone nisu utjecali na poziciju naftne kompanije Saudi Aramco uoči planiranog djelomičnog izlaska na burzu, izjavio je u srijedu izvršni direktor te kompanije Amin Nasser.

“Proizvodnja je u listopadu iznosila 9,9 milijuna barela dnevno [bpd]”, rekao je Nasser na konferenciji “Oil & Money” u Londonu te dodao kako je Aramco na putu da do kraja studenog povrati maksimalni kapacitet proizvodnje nafte od 12 milijuna barela dnevno, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Naveo je i da napadi nisu uzrokovali smanjenje prihoda kompanije jer je nastavila opskrbljivati svoje kupce po planu.

Objekti saudijske državne naftne kompanije Aramco bili su metom napada dronovima i projektilima 14. rujna.

Napad prepolovio proizvodnju

Taj je napad prepolovio saudijsku prozvodnju nafte, smanjivši opskrbu na svjetskom tržištu za približno 5%.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Husi, no, unatoč tim tvrdnjama, SAD, Saudijska Arabija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija iznijele su da iza tog napada stoji Iran, pojačavajući tako već postojeće povišene napetosti u regiji.

Uz podršku Zapada, muslimanska sunitska koalicija, koju vode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u ožujku 2015. počela je vojnu intervenciju u Jemenu nakon što su Husi, koji uživaju podršku Irana, 2014. zbacili s vlasti međunarodno priznatu vladu u Sani.

Izvor: Agencije