Apple želi kupiti Shazam aplikacije za 400 miliona dolara

Illustration photo of the Shazam application on a mobile phone
Shazam ima više od 100 miliona korisnika mjesečno (Reuters)

Američki tehnološki div Apple je blizu kupovine aplikacije za prepoznavanje muzike Shazam za oko 400 miliona dolara, prenose britanski mediji.

Shazam je kompanija osnovana u Velikoj Britaniji 1999. godine, a korisnicima omogućuje prepoznavanje i kupovinu muzike putem pametnih telefona ili računara na osnovu isječka muzičkog zapisa.

U britanskoj kompaniji tvrde da imaju više od 100 miliona korisnika mjesečno, a većinu prihoda ostvaruju od provizija plaćenih od narudžbi proslijeđenih Appleovom iTunes Storeu.

Vrijednost milijarda dolara?

Ni Apple, ni Shazam nisu komentirali izvještaje na internetskoj stranici TechCrunch.

Ako sporazum bude potvrđen, Shazam će postati najnovija u nizu britanskih tehnoloških kompanija koje su u posljednje vrijeme kupile veće kompanije.

Utjecajni internetski portal Music Business Worldwide istaknuo je da je navodna cijena transakcije znatno niža od procijenjene vrijednosti Shazama od jedne milijarde dolara tokom prikupljanja kapitala u 2015. godini.

Ako bi kupio Shazam, Apple bi zapravo riješio pitanje posrednika i uštedio na provizijama.

Moguća prednost pred Spotifyem

Međutim, to bi moglo naštetiti njegovoj konkurenciji, budući da Shazam više neće upućivati ​​ljude na konkurente u tom području Spotify i Google Play Music.

Sporazum bi, također, pomogao Apple Musicu da stekne prednost pred Spotifyem, olakšavajući korisnicima pronalaženje pjesama i njihovo dodavanje na svoju listu.

Trenutno Spotify ima oko 60 miliona korisnika širom svijeta, a Apple Music samo oko 27 miliona.

Izvor: Agencije