Apple uklonio aplikaciju koja pomaže demonstrantima u Hong Kongu

Apple je započeo hitnu istragu nakon što je primio pritužbe brojnih korisnika i ustanovio da aplikacija HKmap.live dovodi u opasnost građane Hong Konga i policajce (EPA)

Kompanija Apple uklonila je iz prodavnica aplikaciju koju su demonstranti u Hong Kongu koristili da prate kretanje policije, navodeći da su česnici protesta kršili zakon postavljajući zasjede za policajce.

Američki tehnološki gigant našao se na meti kritika Pekinga zbog sporne aplikacije, prenosi Tanjug.

Zvanični list Komunističke partije Kine nazvao je aplikaciju “otrovnom” i ocijenio da ona predstavlja “saučesništvo” kompanije u protestima u Hong Kongu.

Apple je u saopćenju naveo da je započeo hitnu istragu nakon što je primio pritužbe brojnih korisnika i ustanovio da aplikacija HKmap.live dovodi u opasnost građane Hong Konga i policajce, prenosi Reuters.

Otkrivanje pozicija

“Aplikacija otkriva poziciju policajaca i mi smo sa hongkoškom cyber-sigurnošću i Biroom za tehnološki kriminal, utvrdili da je korištena kako bi se postavljale zasjede za policiju, prijetilo javnoj sigurnosti i da su je kriminalci koristili da maltretiraju građane u oblastima za koje su znali da u njima nema policajaca”, navodi se u saopćenju.

Aplikacija je sklonjena iz prodavnica, ali i dalje funkcionira kod korisnika koji su je već skinuli.

Web verzija se i dalje može koristiti na iPhoneu, navodi Reuters.

Izvor: Agencije