Apple povlači neke iPhone u Njemačkoj

U čitavoj ovoj priči postavlja se pitanje - zašto je prvo odlučeno da se omogući eksterni servis za telefone, a ne računare (EPA)

Proizvođač čipova Qualcomm je dobio drugu pobjedu na sudu u svojoj bitci širom svijeta protiv Applea, a proizvođač iPhonea je rekao kako će povući neke starije modele iz njemačkih prodavnica.

Qualcommova pobjeda u Njemačkoj uslijedila je nekoliko sedmica nakon što je osigurao sudsku zabranu prodaje nekih modela u Kini.

Apple, koji se žali na obje presude, nastavio je nuditi svoje iPhone u Kini ali je napravio izmjene u svom IOS operativnom sistemu nakon kineske zabrane.

Apple se uzalud branio pred sudom u Minhenu od optužbi da je kršio patent Qualcomma u pogledu funkcioniranja čipa u modelima IPhone 7, 7 plus  8 plus i X.

“Tom presudom, prodaja modela gubi licencu i zabranjena je u Njemačkoj”, navodi sud.

Kaucija od 668, 4 miliona eura

Sud je precizirao u saopćenju da za provođenje te odluke još uvijek privremene odluke, Qualcomm mora isplatiti kauciju od 668, 4 miliona eura.

On je opravdao taj vrlo visoki iznos činjenicom da Apple još može dobiti sudski spor u Njemačkoj.

Kaucija tražena od Qualcomma bi bila namijenjena pokrivanju šteta.

Apple je potvrdio da će uložiti žalbu i kritizirao je pokušaj Qualcomma da preusmjeri pažnju s pravih problema između dvije kompanije.

Njemačka pobjeda može pogoditi samo nekoliko miliona iPhona od stotina miliona koje Apple proda svake godine.

Ipak to je mala ali vrijedna pobjeda u složenoj pravnoj bitci koja će se ubrzati narednih mjeseci kada protumonopolno nadzorno tijelo i Apple dovedu Qualcomm pred sud u Sjedinjenim Američkim Državama.

Apple tvrdi kako Qualcomm protuzakonito postupa kako bi sačuvao monopolistički položaj u oblasti modem čipova koji pomažu mobitelima da se spoje na bežične mreže za podatke.

Qualcomm sa svoje strane optužuje Apple da koristi niz njegovih tehnoloških inovacija bez odgovarajuće naknade.

Izvor: Agencije