Apple dostigao tržišnu vrijednost od 800 milijardi dolara

Kompanija bi do kraja godine mogla dostići vrijednost od 1.000 milijardi dolara (AP)

Tehnološki div Apple prva je američka kompanija čija je tržišna kapitalizacija dostigla 800 milijardi dolara, nešto više od dvije godine nakon što je prešla prag od 700 milijardi dolara.

Na zatvaranju berzi u utorak Appleova je dionica porasla za 0,64 posto, na 153,99 dolara, čime procijenjena tržišna vrijednost kompanije iznosi 802,8 milijardi dolara. 

Vrijednost dionice proizvođača iPhonea porasla je za 33 posto ove godine i gotovo 50 posto od američkih predsjedničkih izbora u novembru. Kompanija trenutno predstavlja četiri posto ukupne vrijednosti kompanija uvrštenih u indeks S&P 500, koja iznosi 21.700 milijardi dolara. 

“To samo pokazuje koliko je to moćna franšiza. Moguće je da je najmoćnija franšiza u zemlji danas”, rekao je Rick Meckler, predsjednik finansijske kuće LibertyView Capital Management.

“S obzirom na to da ima ograničen broj proizvoda, zaista je dominirala tržištem na način kako tek nekoliko kompanija može, a uspjela je i zadržati maržu uprkos brojnim konkurentima”, istakao je Meckler.

Do kraja godine 1.000 milijardi

Ako Apple nastavi ovako rasti, kompanija će do kraja ove godine dosegnuti tržišnu vrijednost od 1.000 milijardi dolara.

Vrijednost Applea prilikom jučerašnjeg zatvaranja tržišta od 802,8 milijarde dolara veća je od vrijednosti ekonomija 45 od 50 američkih saveznih država. Veću vrijednost imaju samo države Illinois, Florida, New York, Texas i Kalifornija.

Izvor: Agencije