Apoteke u Srbiji na rubu propasti

Državne apoteke u Srbiji su na ivici opstanka upozoravaju apotekari i sindikati zdravstva. Zbog velikih dugova pojedinim apotekama računi su u blokadi, dok plate zaposlenima kasne mjesecima. U najtežem položaju su apotekarske ustanove u Pančevu i Novom Sadu. Zbog nepostojanja plana kojim bi država pomogla apotekarima, zaposleni su protestovali ispred Vlade Srbije.

Umjesto u apotekama, farmaceuti su na ulicama. Zbog duga od sedam miliona eura zaposleni u apotekarskoj ustanovi Pančevo mjesecima ne primaju plate, a rješenje za njihov problem se, kažu, ne nazire.    

„Tražimo sistemsko rešenje, uništene su državne apoteke sve, mi smo nažalost prvi ostali su na tom putu, očekujemo da se nešto reši, krajnje je vreme“, rekla je Ivana Stevanović, apoteka Pančevo.

„Mi nemamo zdravstveno osigurnaje, a zdravstveni smo radnici ove države, nama je u subotu do kraja septembra bila overena zdravstvena knjižica, više ne“, navodi Borko Bojić, apoteka Pančevo.

Cipele, papuče, sredstva za mršavljenje glavni su artikli u pančevackim apotekama. Lijekova gotovo da i nema, jer je toj ustanovi od početka godine račun u blokadi.

„Vitamine obično kupim samo, a za pritisak lekove to u drugoj apoteci uzmem“, kazala je Slavica Nedeljković stanovnica Pančeva.

Ove godine medikamente nisu ni nabavljali.

„Zadnja nabavka lekova je bila u decembru prošle godine i od tada nam je račun u blokadi i nje možemo da vršimo nikakvu nabavku pošto ne plaćamo niko neće da isporučuje“, kazao je Milan Babić, direktor apoekarske ustanove Pančevo.

Problem na državnom nivou

Protiv bivšeg rukovodstva podnijete su krivične prijave, ali zaposleni upozoravaju da problem nije samo u menadžmentu. Dugovi su, kažu, posljedica neravnopravnog položaja državnih i privatnih apoteka. Zbog niskih marži i strožijih procedura za nabavku lijekova državne apoteke gube na konkurentnosti. Zato su u Beograd stigli i farmaceuti iz Kruševca, Smedereva, Velike Plane i Novog Sada.

„Sudbina zaposlenih apoteke Pančevo polako postaje sudbina svih zaposlenih u državnom apotekarskom sektoru u Srbiji, to je posledica nepostupanja vlade na naš apel i ministarstva i nedonošenje pozitivnih propisa koji bi uredili apotekarstvo“, rekao je Marko Miljković, sindikat zapsolenih u Apoteci Kruševac.

Ne postoji ni jedinstveni registar apoteka, a prema podacima Farmaceutske komore trenutno ih je u Srbiji ukupno 3.100, privatnih i državnih.

„Državne apoteke su sve više neprofitabilne i zbog nepostojanja apotekarske mreže. Tako je često slučaj da se na jednom mestu, obično pored Domova zdravlja, otvara i po deset privatnih apoteka“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Dio problema sindikati vide i u nepostojanju jedinstvene cijene lijeka.

„Ne postoji jedinstvena cena leka već svako može da prodaje lek po ceni koju hoće, vi možete da kupite  kutiju cigareta bilo gde u Srbiji ali ta kutija košta isto a za lek su cene različite. Mi smatramo da bi jedinstvena cena leka dovela do poboljšanja stanja apoteka“, navodi Zoran Savić, Sindikat zaposlenih u zdravstvu.

Ukoliko ne dobiju odgovor i konkretan plan Ministarstva zdravlja, apotekari najavljuju daljnje, brojnije proteste.

Izvor: Al Jazeera