Aplikacija koja otkriva otrovne hemikalije

Scan4Chem omogućava potrošačima da vrlo jednostavno opskrbljivačima pošalju upit o tome sadrže li proizvodi koje oni plasiraju sporne supstance (Reuters)

Aplikacija za mobilne telefone Scan4Chem, koja omogućava da saznamo sadrže li proizvodi koje svakodnevno koristimo opasne hemikalije, a koju je u Srbiji lansirala nevladina organizacija Alternativa za bezbjednije hemikalije – ALHem, dostupna je odnedavno i građanima u Srbiji na Google Playu, kao i na App Storeu, piše agencija Beta.

Aplikacija daje mogućnost korisnicima da skeniranjem bar-koda proizvoda pošalju upit opskrbljivaču i saznaju sadrži li taj proizvod neke od “supstanci koje izazivaju zabrinutost”, a koje su navedene na listi Evropske agencije za hemikalije.

Opskrbljivači su, po Zakonu o hemikalijama, dužni na upite potrošača dati informaciju o tome ima li tih supstanci u njihovim proizvodima samo ako tih supstanci ima više od 0,1 posto.

Kako je saopćeno, “aplikacija Scan4Chem omogućava potrošačima da vrlo jednostavno pošalju snabdevačima upit o tome da li proizvodi koje oni plasiraju na tržište sadrže ove sporne supstance. U budućnosti, kako se bude punila baza sa podacima od proizvođača, korisnici će moći da odmah, po skeniranju proizvoda, saznaju da li on sadrži ove supstance ili ne. Zato je sada važno da što veći broj korisnika pošalje upite za različite proizvode i da traži od kompanija da na njihove upite odgovore.”

Lansiranje aplikacije dio je evropskog projekta koji realizira LIFE AskREACH, konzorcij 20 organizacija koje predvodi državna Agencija za životnu sredinu Njemačke (UBA), a u kojem učestvuje i srbijanski ALHem, lokalna organizacija koja okuplja hemičare i druge stručnjake koji imaju iskustva u upravljanju opasnim hemikalijama.

Izvor: Agencije