Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu za zločin u Štrpcu

Štrpci
Među civilima koji su izvedeni iz voza bilo je 18 putnika Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba neutvrđenog identiteta (Al Jazeera)

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon tri i po godine, potvrdio optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv pet pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske za zločin koji je počinjen u mjestu Štrpci.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine, prenosi agencija Anadolija.

Tada je iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar oteto, a kasnije i ubijeno, 20 civila nesrpske nacionalnosti, saopćio je Fond za humanitarno pravo.

Iz voza oteto i ubijeno 20 ljudi

“Fond za humanitarno pravo zahteva od institucija Srbije da ozbiljno i odgovorno pristupe procesuiranju ovog zločina i da, vodeći efikasan postupak, bez daljih odugovlačenja, povrate poverenje žrtava i javnosti u rad institucija nadležnih za krivično gonjenje ratnih zločina”, naveli su u saopćenju.

Pripadnici Višegradske brigade VRS-a, predvođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem, nasilno su zaustavili voz u stanici Štrpci i iz njega izveli 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su potom vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mjestu Prelovo kod Višegrada.

Nakon što su im oduzeli sve vrijedne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gde su im naredili da legnu, a zatim ih ubili, dodali su iz Fonda.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

‘Sporazumna’ presuda pet godina

Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je da je učestvovao u ovom zločinu te je s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Kako su naveli iz Fonda, prvu optužnicu, koja je rezultat regionalne saradnje s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, protiv pet pripadnika Višegradske brigade VRS-a Tužilaštvo za ratne zločine je podiglo u martu 2015. godine.

“Od tada pa do danas Viši sud u Beogradu je čak devet puta odbio da optužnicu potvrdi – šest puta jer Tužilaštvo optužnicu nije sastavilo u skladu sa formalnim zahtevima iz Zakonika o krivičnom postupku, dok je tri puta Viši sud optužnicu vratio na dopunu istrage”, dodali su iz Fonda za humanitarno pravo.

Izvor: Agencije