Apel WHO-u da osudi prekid interneta u zemljama južne Azije

Prethodnih sedmica značajno je porastao broj zemalja u kojima je blokiran ili ograničen pristup internetu (EPA)

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava u zajedničkom pismu pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da javno osudi prekid interneta u nekim zemljama, čiji cilj je spriječiti obavljanje misije ove međunarodne organizacije.

Također, traži se u pismu da WHO apelira na vlade da omoguće korištenje interneta kako bi se time dodatno osnažila borba protiv pandemije korona virusa i bolesti COVID-19.

Podsjećaju da je prethodnih sedmica značajno porastao broj zemalja u kojima je blokiran ili ograničen pristup internetu, prenosi Anadolija.

“Takvi prekidi nekada traju duže, pogađaju mnoge ljude, posebno one ranjive grupe poput izbjeglica”, navodi se u pismu, dodajući da je pristup internetu pravo svakog čovjeka.

Uloga interneta u vremenu krize

“Kako se pandemija i dalje širi, takva ograničenja znatno utječu na osnovna prava ljudi koja se tiču slobode izražavanja, privatnosti, pristupa informacijama i zdravlja”, navodi se.

Od WHO-a traže da pozove vlade Bangladeša, Indije, Mijanmara i Pakistana da prestanu s prekidima interneta.

“Tokom pandemije dodatno je porasla potreba za sigurnim i održivim pristupom informacijskim i komunikacijskim tehnologijama za sve ljude u svijetu”, dodaje se.

U pismu se, također, poziva WHO da potakne vlade zemalja u svijetu da prepoznaju ogroman značaj i ulogu interneta u vrijeme kriza.

Izvor: Agencije