Apel Tužilaštvu: Tuš duguje deset miliona eura

Krivična prijava podnesena je zbog, kako se navodi, sumnje za pokušaj privrednog kriminala (Arhiva)

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine apelirala je na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno reagira kako bi se uvele privremene mjere za zamrzavanja imovine, zabrane rada i bilo kakvih statusnih promjena za pravna lica kompanija Tuš i Tuš Trade.

Iz VTK-a BiH podsjećaju da je tokom poslovanja u Bosni i Hercegovini preduzeće Tuš Trade, sa sjedištem u Bihaću, napravilo i ostavilo ogromna dugovanja prema domaćim dobavljačima i proizvođačima, kao i prema državi, u iznosu od preko 10,3 miliona eura, pokušavajući se, pri tome, nekorektno povući sa tržišta u Bosni i Hercegovini i na taj način ostaviti višemilionski dug bh. građanima.

Nakon što su bile iscrpljene sve metode i pokušaji preduzeća iz Bosne i Hercegovine da kroz uobičajene poslovne i pravne aktivnosti naplate svoja potraživanja, podnesena je krivična prijava protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, kao i protiv njihovih poduzeća u Bosni i Hercegovini – Tuš d.o.o. Bihać i Tuš Trade d.o.o. Bihać.

Privredni kriminal

Krivična prijava podnesena je zbog, kako se navodi, sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju, s osnovanom sumnjom da su počinili krivična djela prevare u privrednom poslovanju, poreska utaja i neplaćanje poreza, saopćeno je iz VTK-a BiH.

Iz Komore navode da je na, osnovu ove krivične prijave, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo nalog Agenciji za istrage i zaštitu i Interpolu da preduzmu zakonom propisane istražne radnje u Bosni i Hercegovini i Sloveniji radi utvrđivanja i dokazivanja stvarnih činjenica, iz prijave koju su privrednici iz Bosne i Hercegovine podnijeli protiv Mirka Tuša i drugih.

Zbog sumnje da prijavljena pravna lica pokušavaju ugasiti svoje poslovanje na teritoriji Bosne i Hercegovine, iz VTK-a BiH podsjećaju da je prilikom podnošenja krivične prijave, 24. oktobra prošle godine, od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatraženo da se provede hitna privremena mjera zamrzavanja imovine, zabrana rada te bilo kakvih statusnih promjena za pravna lica Tuš i Tuš trade.

“Nažalost, konstatiramo da su sumnje i strahovi privrednika u Bosni i Hercegovini bili opravdani, jer je, nakon podnošenja krivične prijave, jedno od prijavljenih pravnih lica podnijelo zahtjev za pokretanje stečajnog postupka kod Općinskog suda u Bihaću”, napominju iz VTK-a BiH.

Taj sud je, na osnovu zahtjeva, imenovao privremenog stečajnog upravnika u preduzeću Tuš trade, koji bi do kraja januara trebao sudu podnijeti izvještaj o stanju u preduzeću i utvrditi da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka.

Ovlašteni predstavnik oštećenih privrednika je 28. novembra 2014. godine podnio urgenciju Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da se obustavi provođenje bilo kakvog stečajnog postupka, a to je predloženo i u krivičnoj prijavi.

Njihove poslovne jedinice su se sastojale od dvije grupe objekata – Tuš je zakupio dio objekata koji su bili u vlasništvu drugih lica, a imao je i vlastite objekte, koji su i danas u njegovom posjedu.

Popusti i krediti

“Njihovi objekti su bili rasprostranjeni i postoji čak mogućnost da su nekada imali tržišni udio u Bosni i Hercegovini u segmentu maloprodaje robe široke potrošnje, koji je iznosio tri do četiri posto”, kazao je u oktobru 2014. godine za Al Jazeeru Nedim Kalamujić, direktor firme za uvoz i distribuciju mesnih i mliječnih prerađevina Intercamp.

Tuš je počeo poslovne aktivnost u Bosni i Hercegovini 2006. godine tako što je akreditirao jednu poslovnu firmu iz Bihaća i onda krenuo sa širenjem svoje maloprodajne mreže, a posao se na početku odvijao preko firme Tuš d.o.o. Bihać.

Ta firma ima, prema dostupnim izvještajima, kapital od 20,2 miliona konvertibilnih maraka [10,1 miliona eura], prema zvaničnom izvještaju, koji je urađen na osnovu polugodišnjeg izvještaja za 2014. godinu, njihov prihod je blizu devet miliona KM [4,5 miliona eura], a iskazana dobit blizu 20.000 KM [10.000 eura], što je jako malo u odnosu na njihove obaveze.

“Do danas Tužlaštvo Bosne i Hercegovine još nije reagiralo, odnosno preduzelo bilo kakve zaštitne mjere po podnesenim zahtjevima. U slučaju da stečajni postupak bude pokrenut, oštećene firme, odnosno dobavljači Tuš i Tuš Trade, ostaju bez mogućnosti da naplate svoja višemilionska potraživanja”, dodaje se u saopćenju VTK-a BiH, koja očekuje od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da hitno reagira po ovom pitanju.

U istragu je uključena i Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, koja trenutno kontrolira sve finansijske tokove firmi Tuš i Tuš Trade.

Uprava je kontrolu počela na osnovu zahtjeva za povrat 721.000 KM [360.500 eura] poreza na dodanu vrijednost od kompanije Tuš, a do sada je utvrđeno da je taj zahtjev zasnovan na temelju prometa opreme koju je kompanija Tuš Trade prodavala kompaniji Tuš.

Procjena opreme

“S obzirom da su inspektori utvrdili da je vrijednost opreme koja je prikazana u knjigama kompanije Tuš Trade nešto više od milion KM [500.000 eura], a da je faktura za tu opremu iznosila 5,5 miliona KM [2,75 miliona eura] s PDV-om, opravdano  se sumnja da je riječ o preuveličavanju vrijednosti te opreme, što povlači i značajniji iznos PDV-a koji kompanija Tuš Trade ima obavezu da plati, a očito ne može da plati s obzirom da je blokirana”, izjavio je u oktobru 2014. godine za Al Jazeeru glasnogovornik UIO-a BiH Ratko Kovačević.

On je dodao da je činjenica da je Tuš dostavio na adresu UIO-a BiH samo potvrdu jedne slovenske firme o procjeni opreme, koju inspektor Uprave nije mogao uzeti u obzir, jer nije realna.

Zbog ovih podataka, UIO BiH je obustavio povrat PDV-a i angažirao eksperta koji je trebao procijeniti pravu vrijednost te opreme, jer je postojala sumnja da je vrijednost precijenjenja, u pokušaju da se osigura veći povrat PDV-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije