Apel Tibetancima: Podržite Dalaj Lamin povratak kući

Duhovni vođa tibetanskog budizma u Indiju je pobjegao 1959. godine, pošto je Kina u krvi ugušila narodni ustanak u Tibetu (EPA)

Tibetanci bi trebali snažnije poduprijeti Dalaj Lamin povratak u kraj iz kojeg je potekao, rekao je tibetanski čelnik u egzilu Lobsang Sangay, a prenosi agencija dpa.

“Angažirajmo se na ponovnom susretu Dalaj Lame i Tibetanaca u Tibetu koji su posljednjih 60 godina proveli nadajući se da će za života dočekati svojega duhovnog poglavara”, rekao je Sangay, premijer tibetanske vlade u egzilu. 

Duhovni vođa tibetanskog budizma u Indiju je pobjegao 1959. godine nakon što je Kina u krvi ugušila narodni ustanak u Tibetu, okupirala ga i preuzela ondje vlast.

Njegov su primjer slijedile tisuće Tibetanaca koje otad žive u Indiji i u drugim dijelovima svijeta. 

Kina smatra Dalaj Lamu separatistom i optužuje ga za poticanje nemira u Tibetu, zbog čega mu nije dopušten povratak. 

Očuvana kulturna tradicija Tibetanaca

Sangay je kazao da je Kina, nakon odlaska Dalaj Lame prije 60 godina, uništila tibetansku civilizaciju, kulturu i identitet. 

Dalaj Lama, koji se 2011. odrekao uloge tibetanskoga političkog vođe, zahvalio je Indiji što je Tibetancima pružila utočište. 

“Tibetanci su neprekidno suočeni s brojnim problemima, no uspjeli su očuvati svoju kulturnu tradiciju”, kazao je. 

Tibetansku vladu u egzilu nije priznala nijedna zemlja na svijetu, no uživa velik utjecaj među više od 85.000 Tibetanaca. 

Izvor: Agencije