Apel liderima: Al Jazeera poziva na poštivanje prava novinara

Egipatske vlasti drže Husseina u zatvoru gotovo 900 dana, bez optužnice i suđenja (Arhiva)

Uporedo s početkom 73. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Al Jazeera Media Network svjetskim liderima koji su se okupili u New Yorku poslala je novi apel da izvrše pritisak na egipatske vlasti kako bi poštovali prava novinara i oslobodili zatočene pripadnike medija u ovoj afričkoj zemlji.

„Pozivamo svjetske lidere i diplomate da se pridruže Al Jazeeri i ostalim međunarodnim organizacijama koje pozivaju na oslobađanje svih novinara koji su zatočeni u Egiptu, uključujući našeg kolegu Mahmouda Husseina, koji je iza rešetaka proveo više od 640 dana, bez ikakve optužnice i suđenja“, kaže se u saopštenju Al Jazeera Media Network.

Novinarstvo nije zločin

Od početka 2018. godine, navodi se u saopštenju, živote je izgubilo najmanje 56 novinara, a mnogi od njih ostali su iza rešetaka, bez razloga, osim što su izvršavali svoju dužnost da izvještavaju o dešavanjima.

„Naša profesija i misija u ovim vremenima se pokazuje mnogo težom. Vlade koje vrše tiraniju prolaze nekažnjeno sa svojim brutalnim kampanjama protiv novinara kako bi ih ušutkali i spriječili da saznaju istinu“, kaže se u saopštenju, uz napomenu da u Al Jazeeri ostaju ustrajni u vjerovanju da novinarstvo nije zločin.

Izvor: Al Jazeera