Apel Kineskinjama da rađaju više djece

Vlada Kine je prije godinu ublažila kontroverznu politiku jednog djeteta i dozvolila onima koji su odrasli kao jedinci da imaju drugo dijete. Ali, uprkos promjeni propisa, stopa nataliteta ne raste.

Xi Hui je mlada majka. Njen sin Gao Zi Juan rođen je prije deset mjeseci.

Xi priznaje da nije bila spremna za majčinstvo, da joj nedostaje posao i da joj nije bitno to što, nakon ublažavanja politike jednog djeteta, ima pravo da rodi još jedno.

„Mnogi mladi parovi ne žele drugo dijete. Neki ne žele čak ni jedno. Misle da je brak prevelika gnjavaža”, kaže Xi.

Naizgled, Yi i njen suprug imaju sve. Pripadnici su rastuće kineske srednje klase. 

Zabrinjavajuće posljedice

Gao Jiayani ima dobro plaćeni posao u investicionoj kompaniji. Nedavno su se preselili u četverosobni stan. Oboje su jedinci, što znači da, prema novim propisima, imaju pravo na drugo dijete. Ali Gao se pomirio s tim da će njegov sin odrasti bez brata ili sestre.

„Da, jedinci su usamljeni. Ja sam bio jedino dijete u porodici. Moj otac ima i braću i sestre, i svi se dobro slažu. Ali moja generacija ne zna kolika je sreća odrasti uz brata ili sestru”, kaže Gao.

Vlada provodi politiku jednog djeteta više od tri decenije. Ali ovaj socijalni eksperiment, pokrenut s ciljem kontrole rasta broja stanovnika, doveo je i do neravnoteže polova – zbog toga što Kinezi tradicionalno preferiraju sinove.

Ima još jednu zabrinjavajuću posljedicu, a to je smanjenje radne snage.

U Ministarstvu zdravstva kažu da se za drugo dijete prijavilo tek pet posto onih koji imaju pravo na to. Sada isto ministarstvo koje je zaduženo za provođenje politike jednog djeteta, zbog koje su obavljeni milioni pobačaja i sterilizacija, apeluje na žene da rađaju više djece.

Više u videosnimku…

Izvor: Al JazeerA