Apel državama da prime sirijske izbjeglice

UNHCR predviđa da bi se broj sirijskih izbjeglica u 2015. godini mogao povećati na 3,6 miliona (EPA)

Više od 30 humanitarnih organizacija uputile su apel zemljama svijeta da prihvate oko 180.000 sirijskih izbjeglica.

Prema saopćenju Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice, ta cifra bi predstavljala pet posto očekivanog broja izbjeglica iz Sirije 2015. godine, prenosi AFP.

Poslije tri i po godine borbi u Siriji, u susjednim zemljama ima više od 3,2 miliona izbjeglica.

S obzirom da nema znakova da se taj konflikt približava kraju, u UNHCR-u predviđaju da bi se broj sirijskih izbjeglica u 2015. godini mogao povećati na 3,6 miliona.

Za zemlje koje bi otvorile svoja vrata za 180.000 izbjeglica iz Sirije bio bi osiguran paket pomoći i ekonomska podrška.

Apel bogatim zemljama

U UNHCR-u ističu kako su sirijski susjedi pokazali proteklih godina “nevjerovatnu širokogrudost”, ali da je to znatno opteretilo njihovu infrastrukturu i sektor javnih usluga.

Turska i Liban su, naprimjer, primili po više od milion registriranih izbjeglica.

UNHCR pogotovo apelira na zemlje koje do sada uopće nisu primale izbjeglice iz Sirije, kao što su zemlje Perzijskog zaljeva ili latinoameričke države.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International upozorila je prošle sedmice da su bogate zemlje prihvatile tek beznačajan broj izbjeglica iz Sirije pogođene ratom, samo 1,7 posto, što je šokantno, jer težak teret ostavljaju susjednim državama, koje nemaju dovoljno novca.

Izvor: Agencije