Apel da MMF i Svjetska banka ponište dug najsiromašnijim zemljama

Poništavanje dugova najsiromašnijih zemalja najmanje je što finansijske institucije trebaju uraditi (EPA)

Više od 300 zastupnika iz cijelog svijeta apeliralo je na Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku da ponište dugove najsiromašnijih zemalja, kao odgovor na pandemiju novog korona virusa, te pojačaju finansijsku podršku radi sprečavanja globalnog ekonomskog kolapsa.

Inicijativa, koju predvode bivši američki predsjednički kandidat senator Bernie Sanders i zastupnica Ilhan Omar, demokratkinja iz Minnesote, pojavljuje se u vrijeme kad raste bojazan da će zemlje u razvoju i slabije ekonomije pretrpjeti razorne posljedice pandemije.

Virusom je zaraženo više od 4,2 miliona ljudi u svijetu, a umrlo je gotovo 290.000 osoba, prenosi Fena.

Sanders je rekao da je siromašnim državama potreban svaki cent za svoje narode umjesto da vraćaju “neodržive dugove” prema velikim finansijskim institucijama.

Potpuno otkazati plaćanje dugova

Poništavanje dugova najsiromašnijih zemalja “najmanje je što Svjetska banka, MMF i ostale finansijske institucije trebaju uraditi da bi spriječile nezamisliv rast siromaštva, gladi i bolesti, koje ugrožavaju stotine miliona ljudi”, dodao je američki senator, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poslanici su pozdravili potez MMF-a da pokrije plaćanje dugova 25 najsiromašnijih zemalja u periodu šest mjeseci, ali su rekli da su potrebni dodatni napori.

Parlamentarci iz više od 20 zemalja sa šest kontinenata u pismu su naveli da treba potpuno otkazati plaćanje dugova najsiromašnijih država umjesto da se oni samo suspendiraju, kao što su se dogovorile zemlje iz Grupe 20 u aprilu.

U tekstu se navodi da, u protivnom, te zemlje neće moći realizirati prioritete u vezi s trošenjem u borbi protiv korona virusa, a to bi moglo dovesti do kontinuiranog poremećaja u svjetskom lancu opskrbe i finansijskih tržišta.

Izvor: Agencije