APEC odskočna daska za peruansku privredu

Zemlja domaćin ovogodišnjeg sastanka Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), Peru, počela je da sprovodi politiku otvorene privredne saradnje i ulaganja u nastojanju da svoju privredu integriše u globalna tržišta.

Peru bilježi najbrži privredni rast u regionu, za šta su, jednim dijelom, zaslužna uspješna mala preduzeća.

Prije 15 godina Julio Surco je sakupljao metalni otpad za reciklažu. Sada je jedan od najuspješnijih vlasnika preduzeća u industrijskoj zoni u Limi. Njegova firma pravi peći, kuhinje i frižidere. Ostvaruje prihode od čak milion dolara godišnje.

„Zahvaljujući volji i upornosti, nastojali smo se pripremiti, jer smo očekivali privredni rast”, rekao je Surco.

Ali on želi da proširi poslovanje, za šta mu je potrebna pomoć.

„Želimo da velike firme dođu ovdje kako bismo zajednički ulagali i proizvodili robe i usluge. Možemo biti i podugovarači u njihovom proizvodnom lancu”, nastavlja Surco.

Hiljade privrednika poput Surca nadaju se da će Vlada zaključiti trgovinske sporazume tokom sastanka APECA-a i tako otvoriti nova tržišta za njihove proizvode.

Trgovinski sporazumi

Peru je 1998. potpisao trgovinske sporazume sa 14 zemalja APECA-a. Više od četiri i po hiljade preduzeća trguje s njima. Na male vlasnike preduzeća otpada 77 posto izvoza. Ali, i oni trebaju pomoć Vlade.

„Jedan od glavnih ciljeva vlada u regionu je pokretanje privrednog rasta putem malih i srednjih firmi, kao što je ova. Ali u Ekonomskom komitetu APEC-a kažu da više od polovine tih kompanija nema pristup kreditima, koji su ključni za dalji rast”, javlja reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez.

Većina peruanskih vlasnika firmi počela je u malim radionicama. Vlasnik obućarske radnje, 26-godišnji Dani Calderon, nada se da će samit APEC-a donijeti nova radna mjesta.

„Imali bismo više posla, nove investicije i više bismo izvozili. To bi bilo sjajno”, rekao je Calderon.

U nadležnom peruanskom ministarstvu kažu da će se raditi na promociji malih firmi.

„Neposredna korist od plana našeg predsjednika kojim se formaliziraju firme bit će izvoz”, kazao je Eduardo Ferreyros, ministar vanjska trgovina i turizma.

Uz pomoć Vlade, Julio Surco kaže da će njegov biznis i dalje rasti. Predsjednik Pedro Pablo Kuczynski kaže da će APEC biti odskočna daska za plasman peruanskih proizvoda i usluga širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera