AP: WHO nije od Kine dobio važne informacije o COVID-u 19

Novi korona virus se u decembru prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu i odatle se proširio cijelim svijetom (EPA)

Peking je u srijedu poručio da su novinski izvještaji, prema kojima je Kina zakašnjelo podijelila informacije o COVID-u 19 s WHO-om, u potpunosti neistiniti.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na konferenciji za novinare odgovorio je na tvrdnju američkih medija prema kojoj je Svjetska zdravstvena organizacija bila frustrirana značajno odgođenim dijeljenjem informacija o epidemiji korona virusa, tokom prve faze epidemije u Kini.

Agencija Associated Press ranije je objavila, pozivajući se na dokumenta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), da je Kina zakasnila sa saopćavanjem važnih informacija o korona virusu tokom prvih dana epidemije.

Kina je čekala više od sedmicu dana prije nego što je objavila važne informacije o genomima korona virusa 11. januara, navodi AP, a prenosi Tanjug.

Dvije sedmice kasnije, Kina je opet kasnila sa informiranjem WHO-a o detaljima slučajeva korona virusa i stanju pacijenata, što je dovelo do toga da se nije jasno procijenilo da li se virus može prenositi sa čovjeka na čovjeka i koliki rizik postoji za ostatak svijeta, dodaje AP.

Dijeljenje informacija

Odlaganje je dovelo do nezadovoljstva zvaničnika WHO-a, iako je svjetska organizacija zvanično pohvalila Kinu za transparentnost i brzo dijeljenje informacija o virusu sa ostatkom svijeta, navodi američka agencija pozivajući se na, kako navodi, desetine razgovora i internih dokumenata svjetske organizacije.

Novi korona virus se u decembru prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu i odatle se proširio cijelim svijetom.

U svijetu je od korona virusa umrlo najmanje 377.200 ljudi, dok je zaraženo više od 6.320.00 osoba u 196 država i teritorija.

Broj zvanično zaraženih ne odražava realan broj inficiranih, pošto mnoge zemlje testiraju samo pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje. Od ukupnog broja zaraženih najmanje 2.662.300 ljudi se smatra izliječenim, prenosi Beta.

Izvor: Agencije