AP: Pentagon nikada nije bio sedam mjeseci bez šefa

Bivši američki ministar odbrane Jim Mattis podnio je ostavku u decembru prošle godine (Arhiva)

Američka agencija AP navodi da sedam mjeseci od ostavke ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Jima Mattisa Pentagon i dalje nema zvaničnog šefa, u trenutku kada se američka nacija suočava sa potencijalnim oružanim sukobom s Iranom, naglašavajući da je ovo najduže čekanje novog ministra u historiji Pentagona.

Navodi se da je Mattis, kada je prošlog decembra podnio ostavku, mislio da će biti potrebna dva mjeseca za postavljanje njegovog naslednika, a to je u tom trenutku djelovalo kao jako dug period.

Neizvjesno imenovanje i drugih zvaničnika

Međutim, niti sedam mjeseci potom još nije potvrđen niti novi zamjenik ministra odbrane SAD-a, a neizvjesno je imenovanje drugih zvaničnika na značajnim visokim civilnim i vojnim pozicijama u Pentagonu, što je opet najduže čekanje u novije vrijeme.

AP navodi da su uzroci ovoga različiti, ali da je, bez obzira na sve, vakuum koji se stvorio u vodstvu Ministarstva odbrane počeo da brine članove Kongresa i druge zvaničnike, pri čemu se javlja osjećaj da nešto nije u redu u kritično važnom dijelu američke vlade u trenutku globalne neizvjesnosti.

Izvor: Agencije