Oglasi

AP: Kraj Macronove romanse s Trumpom

Diplomatski prioriteti Francuske za narednu godinu, koje je predstavio Macron, ukazuju da je okrenuo leđa predsjedniku SAD, ocijenjuje američka agencija.
AP podsjeća da je Macron više puta pokušao ubijediti Trumpa da se ne povlači iz Pariskog sporazuma o klimi, niti iz nuklearnog sporazuma sa IranomEPA - Arhiva

Francuski predsednik Emmanuel Macron je, svojom "mapom puta" za diplomatske prioritete Francuske u narednoj godini, okrenuo leđa američkom predsedniku Donaldu Trumpu i prekinuo "mušku romansu" s njim, ocenjuje Associated Press.

Govor koji je Macron u ponedeljak, u trajanju od 90 minuta, održao pred francuskim ambasadorima bio je fokusiran na jačanje Evropske unije radi suočavanja sa današnjim izazovima, a ne na oslanjanje na podršku SAD koja je testirana u dva svetska rata, navodi američka agencija.

Uzaludni napori

AP podseća da je, otkako je izabran za predsednika prošle godine, Macron više puta pokušao da ubedi Trumpa da se ne povlači iz Pariskog sporazuma o klimi, niti iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, a takođe ga je pozivao da ne uvodi carine na uvoz evropskog čelika i alimunijuma.

Bili oni u "muškoj romansi" ili ne, njegovi napori bili su uzaludni, zaključuje američka agencija.

Macron je u obraćanju ambasadorima pozvao EU da preuzme veću odgovornost za sopstvenu odbranu, uz poruku da bezbednost Evrope "ne sme više da zavisi od SAD".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.