AP: Kosovske sigurnosne snage u petak postaju vojska Kosova

Rezolucija o normalizaciji odnosa sa Srbijom je usvojena sa 59 glasova „za“ i dva suzdržana (Arhiva)

U izvještaju iz Prištine, američka agencija AP ocijenila je da će “poslanici Skupštine Kosova u petak glasati o tri zakona kojima će Kosovske sigurnosne snage biti transformirane u regularnu vojsku Kosova”.

Prema ovoj agenciji, očekuje se da će te mjere lako proći u Skupštini Kosova, koja ima 120 poslanika.

AP navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da bi nova vojska mogla ugroziti regionalnu stabilnost i mir, a da je premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila da bi to moglo pokrenuti oružanu intervenciju.

Agencija podsjeća da je “prošle godine Predsjednik Kosova Hashim Thaci inicirao istu stvar [transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku], ali je ustuknuo pred međunarodnim pritiskom”.

Izbjeći provokativne izjave i djelovanje

Navodi se da su “NATO i SAD zatražili da transformacija bude u skladu s ustavnim amandmanima, za šta su potrebni glasovi manjinskih etničkih Srba”.

AP podsjeća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio vlasti Kosova da “takav potez dolazi u lošem trenutku i da je protivan savjetima mnogih NATO saveznika”.

Napominje se da je Stoltenberg pozvao zvaničnike Srbije i Kosova da pokažu mirnoću i uzdržanost i izbjegnu bilo kakve provokativne izjave ili djelovanje.

AP navodi da je američki ambasador u Prištini Philip Kosnett u prošlosedmičnom intervjuu kazao da će tranformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova biti “dugi, održivi proces” i da je najvažnije da se oružane snage uspostave, što je ponovo dug proces, tako da budu multietničke”.

Izvor: Agencije