AP: Da li su Rusi plaćali talibanima za ubijanje Amerikanaca?

Rusija je tajno plaćala talibanima i njihovim saradnicima da ubijaju pripadnike američkih oružanih snaga u Afganistanu, navodi se u povjerljivom izvještaju (EPA)

Vrh Bijele kuće bio je upoznat još početkom 2019. godine sa strogo povjerljivim izvještajem američkih obavještajnih službi u kojima se tvrdi da je Rusija plaćala talibanima za ubistva Amerikanaca.

Agencija AP izvještava da su najviši zvaničnici Bijele kuće znali za ovaj izvještaj godinu dana ranije nego što se u prvi mah mislilo, prenosi Tanjug.

Osmorica kongresmena iz dvije najveće političke stranke u Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovali su sastanku u Bijeloj kući povodom uznemirujućih tvrdnji obavještajnih službi u kojima se navodi da je Rusija tajno plaćala talibanima i njihovim saradnicima da ubijaju pripadnike američkih oružanih snaga u Afganistanu.

U Bijeloj kući tvrde da predsjednik Donald Tramp nije bio upoznat sa svim detaljima iz ovih izvještaja.

Američki kongresmeni zatražili su dodatne informacije i zauzeli stanovište da Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin moraju da snose posljedice.

Predstavnica za medije Bijele kuće Kayleigh McEnany tvrdi da predsjednik Trump nije bio informiran o ovim tvrdnjama jer one “nisu bile provjerene”.

Neuobičajeni standardi

Posmatrači ukazuju da je Bijela kuća najednom uvele neuobičajene, visoke standarde o informacijama koje hoće ili neće biti predstavljene predsjedniku SAD-a jer se rijetko kada događalo da se obavještajni podaci ikada mogu u potpunosti potvrditi i staviti na uvid predsjedniku ili njegovim najbližim saradnicima bez ijedne sjenke sumnje u njihovu vjerodostojnost.

Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton tvrdi da su informacije o ruskom nagrađivanju talibanskih ubistava Amerikanaca bile predočene predsjedniku, kao i da je on lično upoznao predsjednika sa ovim nalazima obavještajnih službi.

Demokratski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Joe Biden, optužio je u ponedjeljak svog rivala Donalda Trumpa tokom jednog donatorskog skupa da je izdao američke trupe i odlučio da se ponizi pred Putinom.

“Zgađen sam. Da li je iko mogao da pomisli da će vrhovni komandant oružanih snaga SAD-a da se pravi da ne vidi ovako nešto”, zapitao je Biden.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov u ponedjeljak je ocijenio da su navodi američkih obavještajnih struktura – “laž”.

Izvor: Agencije