Oglasi

AOHR UK poziva da se Al-Taweel pusti na slobodu

Palestinski student Asaad Al-Taweel priveden je 8. septembra u gradu Qalqilya bez ikakvog obrazloženja.
Protiv palestinskog studenta nije podignuta optužnica niti je njegov slučaj iznesen pred bilo kakav pravosudni organUstupljeno Al Jazeeri

Arapska organizacija za ljudska prava u Velikoj Britaniji (AOHR UK) smatra da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas snosi punu odgovornost za sigurnost palestinskog studenta Asaada al-Taweela, koji je, kako navode, izložen brutalnom mučenju u zatvoru palestinskih vlasti. AOHR UK poziva da se Al-Taweel pod hitno pusti na slobodu.

Student Al-Taweel je prebačen u državnu bolnicu u Jerihonu zbog teškog mučenja kojem je bio podvrgnut u sjedištu obavještajne službe. Zatvorenik je primljen u bolnicu pod lažnim imenom i njegovo zdravstveno stanje se sve više pogoršava zbog štrajka glađu, izjavila je ova organizacija.  

Prema AOHR UK-u, Asaad Amin Muhamed al-Taweel (22), student Nacionalnog univerziteta An-Najah, primio je telefonski poziv iz glavne obavještajne službe u gradu Qalqilya da se javi u njihovo sjedište u srijedu, 8. septembra 2017, kada je priveden bez ikakvog obrazloženja.   

AOHR UK dodaje da je Asaad narednog dana prebačen u zatvor obavještajne službe u gradu Jerihonu. Protiv ovog palestinskog studenta nije podignuta optužnica niti je njegov slučaj iznesen pred bilo kakav pravosudni organ. Podvrgnut je teškom mučenju jer je stupio u potpuni štrajk glađu, navodi AOHR UK. 

Prebačen u bolnicu pod lažnim imenom

Organizacija, također, navodi kako je dobila ''pouzdane informacije'' da je zatvorenik 12. ovog mjeseca pod lažnim imenom prebačen u državnu bolnicu u Jerihonu zbog mučenja kojem je bio podvrgnut. Njegova porodica tvrdi da im služba sigurnosti nije dozvolila da ga posjete niti da donesu odjeću ili lični pribor. Štaviše, ni advokat kojeg je porodica angažirala da pomogne Asaadu još uvijek nije dobio dozvolu da posjeti svog klijenta.

Obavještajna služba u Nablusu je u martu 2016. godine držala Al-Taweela u zatvoru 17 dana zbog njegovog rada u udruženju studenata. Tada je bio podvrgnut kontinuiranom mučenju: ruke su mu bile vezane iza leđa užetom i podignute prema gore lancem na zidu. Ispod nogu su mu stavili konzerve i u tom položaju je, gotovo neprekidno, proveo puna tri dana. Također je bio izložen udarcima, šamaranju i batinanju po cijelom gornjem dijelu tijela, kako se navodi u saopćenju ove organizacije.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.