Anzulović: Došli smo tek u poziciju da se borimo za SP

Real je bio najbolji u najvažnijem trenutku i osvojio trofej Eurolige, naglasio je Dražen Anzulović (Al Jazeera)

Košarkaška reprezentacija Hrvatske izborila je plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. gostujućim trijumfima protiv Italije sa 78:72 i Rumunije 90:63. Tako je novi selektor Dražen Anzulović, nekadašnji košarkaš Cibone, uspješno počeo mandat u kojem je Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza postavio cilj – plasman na najjaču planetarnu smotru koja će biti održana od 31. augusta do 15. septembra naredne godine u Kini.

Hrvatska će u nastavku kvalifikacija odmjeriti snage sa selekcijama Litvanije, Poljske i Mađarske, te će se uz Italiju i Holandiju boriti za prva tri mjesta u grupi J koja vode na Mundobasket. Iskusni 51-godišnji stručnjak Anzulović obavljao je funkciju pomoćnika selektora Hrvatske Aleksandra Petrovića od 2016. do 2017, a prije selektorske pozicije u svojoj domovini radio je u kineskom klubu Nanjing Monkey King.

Bio je trener Zagreba, Cibone, sa kojom je bio prvak Hrvatske 2004, 2006. i 2007, ruski Ural, Spirou Charleroi (šampion Belgije 2008. i osvajač dvostruke krune 2009), ukrajinski Donjeck, litvanski Lietuvos Rytas, zagrebačku Cedevitu, sa kojom je bio pobjednik Kupa Hrvatske 2012. i poljski MKS Dabrowa.

U intervjuu za Al Jazeeru, Anzulović je govorio o šansama Hrvatske i selekcija iz regiona da se plasiraju na SP, zlatnoj medalji Slovenije na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, osvajanju klupskog naslova prvaka Starog kontinenta Reala, ABA ligi i nadmoći Cedevite u hrvatskoj košarci.    

  • Jeste li očekivali pobjede nad Italijom i Rumunijom u grupi D i plasman Hrvatske u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

Očekivali nismo jer nikad ne znate pravac u kojem će utakmica otići, ali vjerovali smo u pobjede. Igrači su nosili teret i ispunili većinu stvari koje smo tražili od njih da bismo ostvarili dva dobra rezultata.

  • Da li ste zadovoljni igrom hrvatske selekcije u prethodne dvije utakmice?

Da, u određenim periodima, no to je još daleko od onoga kako bih htio da igramo.

  • Hrvatska zauzima petu poziciju u grupi J sa devet bodova iza vodeće Litvanije sa 12, drugoplasirane Italije sa 10, dok Poljska, Holandija i Mađarska imaju takođe devet bodova uoči završnog kruga kvalifikacija. Kako ocjenjujete šanse Hrvatske da izbori prolaz na SP 2019. i koliko je bitno da to ostvarite?

Prije posljednjeg ciklusa utakmica bili smo u dosta nezavidnoj situaciji i s vrlo malim šansama za plasman na Svjetsko prvenstvo. Nakon ove dvije utakmice smo došli u situaciju da se tek borimo za odlazak na SP, jer čeka nas još šest vrlo teških utakmica pogotovo s obzirom na to da se prenose svi bodovi iz prvog kruga i da nam nedostaju neke pobjede na koje smo računali. Tražit ćemo šansu na svakoj utakmici, a dokle ćemo stići, to tek treba vidjeti. Naravno da je bitno plasirati se i da to svi priželjkujemo. Svi ćemo raditi zajedno da to i ostvarimo.

  • Nadate li se pobjedama nad Litvanijom, koju dočekujete 14. septembra i Poljskom, protiv koje igrate na gostovanju tri dana kasnije?

U svakoj utakmici se nadamo pobjedi. Međutim, o puno faktora ovisi kako ćemo proći u tim utakmicama. Prvenstveno mislim na fizičku pripremu, a druga stvar je odabir igrača koji je u ovom trenutku neizvjestan. Dakle, želimo pobijediti i nadamo se dolasku što većeg broja NBA igrača kako bismo imali kvalitetu više na tim utakmicama.

  • Može li Hrvatska računati na igrače iz NBA lige u nastavku kvalifikacija za Mundobasket?

To je otežavajuća okolnost s kojom se hrvatska reprezentacija susreće. Na NBA igrače možemo računati samo u dva kola kvalifikacija koja slijede u devetom mjesecu i to je veliki hendikep s obzirom na to da se radi o šest igrača koji su i nositelji igre. 

  • Hoće li će Hrvatskoj dobro doći provjere na Kupu Borislava Stankovića, koji će biti održan od 14. do 17. avgusta u Kini, gdje će uz domaću selekciju sudjelovati Tunis i Finska?

Sigurno je da ćemo to iskoristiti da provjerimo neke igrače koje do sad nismo imali prilike vidjeti. Namjeravamo priključiti i neke igrače na koje računamo za kvalifikacije u devetom mjesecu, tako da će te utakmice sigurno koristiti za provjeru forme i uigravanje ekipe.

  • Ima li reprezentacija BiH kvalitet da izbori prvi put plasman na Svjetsko prvenstvo?

Oni imaju slične probleme kao i mi. Najbolji igrači im izostaju – Nurkić igra u NBA, Mus (novi član Brooklyn Netsa), Gordić se nije odazvao za prethodna dva kola. Ako se skupi kompletna ekipa, sigurno je da bi BiH imala kvalitet za plasman na Svjetsko prvenstvo. Međutim, teško mi je govoriti o tome jer ne znam kakva je situacija unutar reprezentacije i federacije.

  • Smatrate li da će Srbija, Slovenija i Crna Gora proći na SP?

Ja se nadam da hoće, jer sve te reprezentacije imaju kvalitet.

  • Da li ste iznenađeni osvajanjem zlatne medalje Slovenije na prošlogodišnjem Eurobasketu, na kojem je briljirala pobijedivši u svim utakmicama?

Nisam iznenađen jer Slovenci su tada pokazali najveću konstantu i najbolju pripremljenost. Spojili su sve ono što je potrebno za vrhunski rezultat i ostvarili ga. Prema tome, svaka im čast na povijesnom uspjehu i sigurno je da su ga zaslužili.

  • Kako komentarišete to što je Real postao 10. put prvak Evrope u konkurenciji Fenerbahcea, moskovskog CSKA i Žalgirisa na Final Fouru u Beogradu?

Za mene je to bilo iznenađenje pošto su se cijele godine mučili, imali su varirajuće rezultate i mislio sam da će teško proći četvrtfinale, s obzirom na to kako su igrali prije toga. Međutim, povratkom Sergija Llulla i svih povrijeđenih igrača, Real je dobio individualnu kvalitetu koja im je bila potrebna za pobjede u velikim utakmicama i na kraju je uspio. Bili su u najvažnijem trenutku u najboljoj formi.

  • Šta je odlučilo da Budućnost osvoji naslov prvaka ABA lige?

Uz kvalitetu koju je Budućnost pokazala i logistiku koja je apsolutno bila na nivou, mislim da je ušla u finalnu seriju puno svježija nego što je bila u tom trenutku Crvena zvezda, za koju ne smijemo zaboraviti kakvu je sezonu imala u Euroligi. Budućnost je znala iskoristiti sve probleme koje je Zvezda imala u datom trenutku i zasluženo je osvojila ABA ligu. Činilo mi se da su se više mučili u polufinalu protiv Cedevite, nego što je to bilo u finalu.

  • Da li su Cedevita, Zadar i Cibona mogli ostvariti bolje rezultate u ABA ligi?

Teško, s obzirom na situaciju u klubovima. Svi hrvatski klubovi ostvarili su rezultate odgovarajuće objektivnoj kvaliteti koju su imali i složenim rosterima. Možda je Zadar najveće iznenađenje jer je imao i bolju sezonu nego što je očekivao.

  • Šta mislite o dominaciji Cedevite, osvajača pet uzastopnih duplih kruna u hrvatskoj košarci?  

Mislim da je to odraz svega onoga što se dešava trenutno u hrvatskim klubovima, financijskog stanja, organizacije i ostalog. Cedevita tu dominira sa potencijalom i organizacijom i potpuno zasluženo uzima titule zadnjih pet godina.

Izvor: Al Jazeera