Anwar Ibrahim u naknadnim izborima osigurao mjesto u parlamentu

Anwar je 2015. osuđen na pet godina zatvora nakon optužbi za sodomiju (Reuters)

Malezijski političar Anwar Ibrahim osvojio je parlamentarno mjesto u naknadnim izborima kojima je pripremljen teren za njegovo eventualno preuzimanje premijerske pozicije od predsjednika Vlade Mahathira Mohamada.

Izborna komisija rekla je u subotu da je Anwar dobio 71 posto od ukupnog broja glasova pobjedivši šest svojim protivkandidata.

Anwar je dobio 31.016 glasova dok je njegov najbliži pratilac dobio podršku svega 7.456 glasača.

“Sretan sam zbog rezultata. Allah je sve nas blagoslovio”, rekao je Anwar nakon proglašenja pobjede što je posebno markiralo njegov harizmatični povratak od zatvora do parlamenta.

Nada se da će zakletvu položiti u ponedjeljak.

Anwarova partija PKR je na ranijim parlamentarnim izborima dobila 48 od 113 mjesta a široko rasprostranjeno mišljenje je da će on naslijediti Mahathira kad se on jednog dana povuče.

Anwar je 2015. osuđen na pet godina zatvora nakon optužbi za sodomiju, za koje je on kazao da je riječ o politički motiviranom pokušaju tadašnjeg premijera Najiba Razaka da okonča njegovu karijeru.

Svađa s Mahathirom

Sodomija je nezakonita u većinski muslimanskoj Maleziji, za šta se može izreći kazna i do 20 godina zatvora.

Anwar se ranije posvađao s Mahathirom nakon što je kritizirao neke od njegovih politika.

No, njegova je stranka u konačnici formirala savezništvo s Mahathirom kako bi srušili Najibovu Ujedinjenu malezijsku nacionalnu organizaciju (UMNO).

Mahathir je rekao da je svjestan patnji kroz koje su prolazili Anwar i njegova porodica.

“Znam kako se Anwar osjeća. Poslan je u zatvor tokom moje administracije. Nije mu lako da me prihvati i rukuje se sa mnom”, rekao je Mahathir, a prenio The Malaysia Insight.

“I nije trpio samo Anwar nego je i njegova porodica trpjela pritisak kad je on bio u zatvoru. Patili su se 20 godina.”

Izvor: Al Jazeera i agencije