Anwar Ibrahim poziva na suprotstavljanje fenomenu ‘bijele nadmoći’

Ibrahim je pohvalio način na koji se novozelandska premijerka nosila s masakrom u dvije džamije u Christchurchu (EPA)

Anwar Ibrahim, bivši malezijski vicepremijer i predsjednik Stranke narodne pravde (PKR), pozvao je međunarodnu zajednicu da se suprotstavi fenomenu “bijele nadmoći” i ne bude tolerantna prema ideologiji koja promovira nasilje.

Osudio je napad na Novom Zelandu i istovremeno pohvalio odnos premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern prema cijelom tom slučaju.

Ibrahim je u intervjuu za Al Jazeeru ukazao na potrebu da međunarodna zajednica preduzme ozbiljne korake kako bi se suprotstavila fenomenu “bijele nadmoći”.

Rekao je da bi se napori u borbi protiv te pojave trebali ulagati širom svijeta i u različitim društvima i kulturama.

“Postoji veliki broj čelnika koji ne razumiju ili ne obraćaju pažnju na to, štaviše, podržavaju retoriku rasističkih stranaka u Evropi. Da, u Sjedinjenim Američkim Državama prisutan je određen stepen prihvatanja onih koji zagovaraju nadmoć bijelaca. Naravno, predsjednik Donald Trump i drugi ne osuđuju terorizam kad ga čine neki od tih bijelaca.”

Ne tolerirati ideologiju nasilja  

Ibrahim smatra da oni time daju logičan razlog za mržnju prema islamu te dodaje: “Ova mržnja nije ograničena samo na muslimane nego je usmjerena i protiv jevrejskih sinagoga i sikhizma, pa čak i protiv nekih drugih crkava.”

Pozvao je na podizanje nivoa svijesti na osnovu zapovijedi spomenute u Kur'anu: “da biste se upoznali”.

Kaže da muslimani, također, trebaju poštovati sljedbenike drugih religija, kao i ateiste.

Ibrahim je naglasio da ne treba tolerirati pojavu ideologije koja poziva na nasilje, naglašavajući, također, potrebu praćenja fenomena terorizma i širenje ideja nasilja posredstvom društvenih medija.

Masakr na Novom Zelandu

S druge strane, malezijski zvaničnik pohvalio je način na koji se novozelandska premijerka nosila s masakrom koji se dogodio u dvije džamije u Christchurchu, kada je 50 osoba ubijeno i isto toliko njih ranjeno tokom molitve u petak.

Rekao je da je ona pokazala plemenitiji odnos od ostalih čelnika i da se prema žrtvama odnosila kao prema građanima bez obzira na njihova uvjerenja.

U obraćanju Parlamentu u utorak Ardern je pozvala da se pruži podrška ožalošćenoj muslimanskoj manjini, pogotovo kada se u petak vrate na molitvu.

“Žalimo u ime svih Novozelanđana. Mi smo jedno. Oni su bili mi.”

Govor je završila selamom, islamskim pozdravom na arapskom jeziku.

Izvor: Al Jazeera