Antonio Tajani poslao pismo izvinjenja i Miri Ceraru

Antonio Tajani
Tajani se nakon izvinjenja hrvatskoj predsjednici i premijeru izvinio i slovenskom šefu diplomatije (EPA)

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se pismeno slovenskom ministru vanjskih poslova Miri Ceraru zbog svojih riječi u nastupu pred talijanskim esulima u mjestu Basovizzi kod Trsta, navevši da njima nije želio izazivati napetosti među državama niti izražavati teritorijalne pretenzije.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju govora kazao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”

“Iskreno se ispričavam ako su moje riječi mogle uvrijediti osjećaje Vaših državljana. Vjerujte mi, g. ministre, da moja namjera uistinu nije bila izazivati napetosti, a još manje izražavati teritorijalne pretenzije, koje moja država ni nema”, napisao je u pismenoj isprici slovenskom ministru Tajani, kako prenosi Hina.

‘Prijateljstvo i duboko poštovanje’

Također je naveo da se njegovo političko djelovanje uvijek temeljilo na “vrijednostima prijateljstva i bratstva” te prevladavanju podjela iz prošlosti, što je, kako je dodao, temelj na kojemu počiva Europska unija.

“Ponovno želim izraziti nesumnjivo prijateljstvo i duboko poštovanje prema slovenskom narodu”, naveo je u pismu talijanski političar i predsjednik EP-a.

U pismu koje je na svojim mrežnim stranicama objavilo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova Tajani je naveo da se njegov usklik “talijanskoj Istri i Dalmaciji” na kraju govora povodom talijanskog Dana sjećanja na fojbe i esule odnosio na talijanske izbjeglice iz tih krajeva nakon rata, s obzirom na kontekst događaja jer su skupu u Basovizzi nazočili mnogi potomci tih iseljenika.

Tajani se u srijedu ispričao i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću što je u govoru u Basovizzi baratao pojmovima “talijanska Dalmacija” i “talijanska Istra”, prenijele su agencije.

Također je rekao da Italiju, Hrvatsku i Sloveniju veže čvrsto prijateljstvo, koje više od brojnih riječi pokazuje da je EU priča o uspjehu.

Plenković: Da se ne ponovi

Hrvatski premijer izjavio je u četvrtak kako očekuje da više neće biti izjava s elementima revizionizma kakvu je izgovorio predsjednik EP-a.

“Nije dobro da se takve izjave, koje nedvojbeno imaju elemente revizionizma i teritorijalnih pretenzija, izgovaraju i uopće događaju”, rekao je Plenković.

Tajani se ispričao nakon reakcije hrvatskih i slovenskih zastupnika u EP-u, “osobito iz obitelji Pučana [Europska pučka stranka, EPP, kojoj pripada i premijerova Hrvatska demokratska zajednica, HDZ] koji su u srijedu s njima sat vremena razgovarali, te nakon pisma hrvatske predsjednice, rekao je Plenković.

Tajanijeva “jučerašnja izjava i pismo mislim da su sada pojasnili kontekst i očekujemo da se takve izjave više ne ponavljaju”, zaključio je premijer u kratkom uvodu prije sjednice Vlade.

Izvor: Agencije