Antivladini protesti u Beogradu večeras bez nasilja

Demonstranti ispred Skupštine Srbije u Beogradu dobivaju upute preko megafona da izbjegavaju nasilje (Al Jazeera)

Antivladini protesti u Beogradu večaras su završeni bez nasilja. Al Jazeerina reporterka iz Beograda Jelena Glušac izvijestila je da se policija pojavila tek na kraju skupa, nešto prije ponoći, i rastjerala preostale manje grupe građana koje su ostale ispred zgrade Skupštine Srbije.

Antivladini protesti u Srbiji danas su ušli u peti dan.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da se na protestima u Beogradu večeras okupilo nešto više od 1.000 demonstranata.

Kako je javio reporter agencije Beta demonstranti su preko megafona skandirali parole protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića. Oni su uzvikivali: “Ostavke” i “Uhapsite Vučića”, ali nije bilo nasilja. 

“Demonstranata je manje nego juče u ovo vreme”, rekla je Al Jazeerina reporterka Glušac, dodajući da su preko megafona demonstranti dobivali pozive da se suzdrže od nasilja.

Mirni protesti, koji su pokrenuti u utorak nakon najave srbijanske vlade da će ponovo pooštriti epidemiološke mjere zbog povećanog broja novih slučajeva korona virusa, prešli su u nasilne demonstracije nakon što je grupa demonstranata pokušala ući u Skupštinu Srbije.

Samo u petak navečer ozlijeđeno je 14 policajaca i 19 demonstranata u Beogradu, a uhapšen je 71 demonstrant, među kojima ima i državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Tunisa, saopćio je u subotu direktor srbijanske policije Vladimir Rebić.

Tokom večerašnjih demonstracija u Beogradu grupa desničara negirala je genocid u Srebrenici i veličala Ratka Mladića, osuđen pred Haškim sudom za taj genocid čija je 25. godišnjica obilježana danas u Potočarima na istoku Bosne i Hercegovine.

“Čuli smo koliko je to zapravo jedan raznolik spektar motiva sa kojima su ljudi ovde. Videli smo i onaj nacionalistički, desničarski deo koji je pevao pesme o Kosovu”, rekla je Glušac. “Vrlo je specifičan ovaj protest”. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak navečer iz Pariza, komentarišući proteste u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, da nasilnici neće pobijediti, te da će ih većina biti uhapšena.

Protesti u Novom Sadu i Čačku

Oko hiljadu građana Novog Sada oko 20:45 završilo je protesnu šetnju do Trga slobode gdje im se obratio jedan od vođa protesta Miran Pogačar. On je poručio da sutra neće biti protesta u Novom Sadu i da svi koji žele da protestuju pođu za Beograd, javlja Beta.

Prije toga, građani su blokirali Varadinski most. Na mostu su sjedili na trotoaru i asfaltu i tu proveli oko 15 minuta. Uzvikivali su “Most je naš”. Prethodno su oko 19.20 na oko pola sata blokirali policijsku stanicu “Stari grad” u Radničkoj ulici.

Građani su tom prilikom simbolično tražili od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih uhapsi.

Na kapiji se tek nakon 15 minuta pojavila grupa policijaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija kojima su građani skandirali, “Sluge režima”, “Mi vas plaćamo”, “Bacite štitove”…

Protest protiv vlasti večeras je održan i u Čačku, treći dan zaredom, na kome se okupilo oko 70 građana. Oni su mirno protestovali ispred zgrade lokalne Skupštine, bez transparenata i bez parola.

Demonstranti su ispred zgrade lokalne Skupštine u Čačku postavili kutiju za prikupljanje humanitarne pomoći za čačansku bolnicu.

Protest je zakazan putem društvenih mreža pod parolama “narodni protest”, “svi zajedno”, “nema odustajanja”, “protiv diktature Vučićevog režima, protiv brutalnosti policije, protiv laži i obmana”.

Protesti su održani i u Nišu i Zrenjaninu. 

Dok predsjednik Vučić optužuje opoziciju za nerede i nasilne demonstracije, iz opozicionog Saveza za Srbiju optužuju vlast da plaća huligane kako bi nasiljem diskreditirali mirne proteste građana.

Dijalog sa Kosovom

Demonstracije u Beogradu traju usred razgovara o stabilizaciji odnosa Srbije i Kosova u Parizu i Briselu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel bili su domaćini videosamita Srbija-Kosovo u petak, 10. jula, a dva dana kasnije, u nedjelju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti sastat će se u Briselu.

Odnosi Srbije i Kosova zategnuti su od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ti problemi se prenose i na ostale zemlje Zapadnog Balkana, prije svega na Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije