Antivladini protesti u Beču: Rasizam nije mišljenje

Prema navodima policije, demonstranata je bilo 17.000, a prema organizatorima, 50.000 (EPA)

Hiljade ljudi su, uprkos snijegu i mrazu, danas mirno demonstrirale u centru Beča povodom godišnjice na vlasti desnice i ekstremne desnice u Austriji, javila je agencija Beta.

Demonstranti, kojih je prema navodima policije bilo 17.000, a prema organizatorima 50.000, kritikovali su politiku prema migrantima i socijalnu politiku vlade uz parole „Rasizam nije mišljenje“ i „Ne mogu više“.

Okupljanje su sazvale ljevičarske organizacije da bi obilježile godinu od dolaska na vlast koalicije konzervativaca kancelara Sebastiana Kurza i ekstremno-desničarske Slobodarske partije.

‘Želimo drugačiju Austriju’

Kurzova vlada je višestruko uvećala broj mjera protiv imigracije i usvojila zakon o produžetku maksimalnog radnog vremena na 12 sati dnevno i 60 sati sedmično

„Želimo drugačiju Austriju“, rekao je lider opozicionih socijaldemokrata Andreas Schieder.

Ipak, mobilizacija pristalica ljevice nije ni blizu onakva kakva je bila prilikom prethodnog ulaska ekstremne desnice u vlast 2000. godine.

Nakon godinu na vlasti, desničarska koalicija i dalje ima veliku podršku, zahvaljujući uspješnoj ekonomiji i rastu populističkih tendencija u Evropi i svijetu.

Izvor: Agencije