Antiturske majice čekaju tursku tkaninu

Već sada se na sajtu dizajnera mogu naručiti majice sa antiturskim natpisima (EPA)

Planovi ruskih dizajnera o novim kolekcijama sa antiturskim natpisima i simbolikom mogu da propadnu, pošto su na granici zaustavljeni kamioni sa tkaninama iz Turske, koja je osnovni izvoznik te robe u Rusiju.

Dizajnerica Jekaterina Dobrjakova izjavila je radiju Ruska služba novosti da zbog takvih problema možda neće biti u mogućnosti započeti izbacivanje nove kolekcije sa antiturskom simbolikom, prenosi Beta.

Ona je kazala da preko granice ne može proći kamion sa turskom tkaninom, ali nije precizirala da li je kamion zaustavljen na turskoj ili ruskoj strani granice.

“Ako nam, konačno, stigne kamion s turskom tkaninom, obavezno ćemo izdati kolekciju sa antiturskom tematikom. Kamioni su stali. Isporučioci su u panici, jer kamione ne puštaju preko granice”, rekla je Dobrjakova.

‘Bježi, Turčinu, bježi’

Dizajner Aleksandar Konosov rekao je istom radiju da također planira novu kolekciju sa antiturskom tematikom i potvrdio da Turska drži monopol na tržištu tkanina u Rusiji.

On je naveo da će kolekciju ipak izraditi iz ruskih tkanina.

“Imat ćemo nekoliko modela, s paradajzom i sa natpisima ‘Neću ići’, i slično”, rekao je Konosov.

On je obećao da će od 15. decembra ipak početi prodaja majica, ali da se već sada na sajtu dizajnera mogu naručiti majice sa natpisima: “Ne treba nam turska obala, sada su sa nama Krim i snježni Soči. Voljena naša, rodna zemljo!” i “Bježi, Turčinu, bježi”, sa slikom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji bježi od medvjeda.

Odnosi između Rusije i Turske su naglo pogoršani nakon što je 24. novembra turska vojska oborila ruski bombarder Su-24 na granici sa Sirijom.

Izvor: Agencije