Antisemitizam – optužba koja prijeti budućnosti pokrivene kongresmenke

Ilhan Omar rođena je u Mogadishuu u Somaliji, a kad je imala osam godina, pobjegla je od ratnih dešavanja i četiri godine živjela u izbjeglištvu u susjednoj Keniji (EPA)

Ne smiruju se političke i medijske rasprave vezano za optužbe za antisemitizam koje su iznesene na račun američke zastupnice Ilhan Omar, s obzirom na to da je ona i dalje pod snažnim pritiskom proizraelskog lobija u Washingtonu. 

Predsjednik Donald Trump predvodi pozive na njenu ostavku u Kongresu uprkos tome što je Omar odgovorila na insistiranje rukovodstva Demokratske stranke i izvinila se za ono što su pojedini protumačili kao antisemitski stav.  

“Izjave kongresmenke Ilhan Omar užasne su i smatram da treba dati ostavku u Kongresu ili svakako u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma”, izjavio je američki predsjednik Trump.

Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu zaprijetio je Omar i njenoj kolegici, zastupnici Rashidi Tlaib, da će protiv njih dvije preduzeti mjere zbog protivljenja izraelskoj okupaciji.

Za Ilhan su takve izjave odraz političke moći koju imaju izraelski lobiji, a posebno AIPAC.   

Uspon progresivnih struja

Lara Friedman, predsjednica Fondacije za mir na Bliskom istoku, kaže da iznošenje optužbi za antisemitizam protiv onih koji kritiziraju Izrael i lobi povezan s tom državom nije ništa novo. Međutim, novo je to da “politička realnost svjedoči razvoju progresivne struje koja se suprotstavlja mainstreamu“.   

“Evidentan je uspon progresivnih snaga, a zastupnica Omar jedan je od dokaza toga, kao i Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, pa čak i Bernie Sanders na prethodnim izborima. Ove promjene događaju se već neko vrijeme i postalo je jasno da građani žele progresivnije politike u vezi s Izraelom i Palestinom”, dodala je.

Apsurd je u tome što je protivljenje okupaciji sve jače, dok istovremeno predsjednik Trump i republikanci preduzimaju nezapamćene poteze u korist Izraela, poput prebacivanja američke ambasade iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem, zatvaranja ureda Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu i usvajanja zakona u Senatu protiv Globalnog pokreta za bojkot Izraela BDS.   

Mala je vjerovatnoća da će se zaustaviti kritike na račun zastupnica Ilhan Omar i Rashide Tlaib. Zbog njihovog identiteta, rivali Demokratske stranke u njima vide laku metu za izazivanje podjela u redovima demokrata kad je riječ o stavovima prema Izraelu.  

Od Mogadishua do Kongresa

Omar je rođena u Mogadishuu u Somaliji 1981. Kad je imala osam godina, pobjegla je od ratnih dešavanja sa svojom porodicom i četiri godine živjela u izbjeglištvu u susjednoj Keniji.   

Godine 1996. emigrirala je s porodicom u Sjedinjene Američke Države i nastanila se u Minnesoti, gdje živi velika somalijska zajednica. 

Diplomirala je političke nauke i rano se počinje baviti politikom. Prije dvije godine izabrana je u lokalno zakonodavno vijeće, kad je bila aktivistica organizacije za zaštitu građanskih prava.   

Njena politička karijera kulminirala je kad je izabrana u američki Zastupnički dom u novembru prošle godine.

Tokom godina izgradila je progresivni politički imidž; podržava besplatno fakultetsko obrazovanje, stambeno zbrinjavanje svih građana i reformu krivičnog zakonodavstva.

Ta mlada žena, kao i ostali imigranti, snažno se bori protiv oštre Trumpove imigracijske politike.

Važno je napomenuti da su američki mediji pohvalili to što su Ilhan Omer i Rashida Tlaib, njena kolegica palestinskog porijekla, prve muslimanke koje su ušle u Kongres.

Izvor: Al Jazeera