Antifašisti četiri zemlje traže zabranu ‘neonacističkog skupa’ u Bleiburgu

Za dom spremni, Bleiburg
WJC je naveo da se protivi komemorativnim manifestacijama u Sarajevu, Zagrebu i Bleiburgu (AP)

Antifašisti iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije protestvovali su u subotu u Bleiburgu tražeći od austrijske vlade da zabrani ono što nazivaju skupom „ustaša i fašista“ na Lojbaškom polju blizu tog koruškog grada, javila je Hina.

Nevladino udruženje „Počasni bleiburški vod“, uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, tradicionalno u maju organizira komemoraciju za vojnike pronacističke Nezavisne države Hrvatske i civile stradale na kraju Drugog svjetskog rata.

Austrijska policija od prošle godine strogo kažnjava sudionike koji ističu ustaške i nacističke simbole, a lokalna crkva u Koruškoj nije dala dopuštenje da se skup vodi kao crkveni događaj smatrajući da šteti ugledu Katoličke crkve.

Na mjesnom trgu u Bleiburgu pred oko 150 okupljenih, govornici su zatražili od Vlade Austrije da poštuje ustav i europsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma te da zabrani skup koji bi se trebao održati 18. maja.

„I ove smo se godine okupili da podignemo glas prosvjeda protiv manifestacije što se prodaje kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svjetskog rata, no ona to nije“, kazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

‘Naricanje za propalom ustaškom paradržavom’

„Okupljanje na Bleiburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom paradržavom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime i za sobom ostavili krvavi trag“, dodao je Habulin.

Po njegovim riječima, u „toj prijevari aktivno sudjeluju i Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatska država“.

„Svaka obitelj ima pravo žaliti za svojim ubijenim članom, bez obzira na to tko je on bio i kako ga je snašla smrt. Ali, ni jedna civilizirana evropska država nema pravo sudjelovati u komemoriranju propasti naci-fašizma. A bleiburška su okupljanja, uz blagoslov crkve u Hrvatskoj, upravo to“, istaknuo je.

Protiv skupa na Bleiburgu govorili su i Maria Pajnogač iz Sindikata GPA-djp iz Bleiburga, član državnog tajništva Svetalijanskog udruženja partizana Italije Claudio Maderloni, predstavnik Međunarodne federacije boračkih udruženja Franc Wakoung, potpredsjednik Saveza udruženja boraca za vrijednosti NOB-a Republike Slovenije Marjan Križman, sekretar Saveza koruških partizana Andrej Mohar i drugi.

Komemoracija u Bleiburgu održava se od 1952., a od 1995., s izuzetkom 2012.-2015., pod pokroviteljstvom Sabora.

Počasni bleiburški vod pozvao je u ponedjeljak sve koji planiraju ići tamo da se klone bilo kakvih simbola i povika koji se protive hrvatski i austrijskim zakonima.

Izvor: Agencije