Anthony Joshua je djelovao kao Muhammad Ali

Čest prizor na Twitteru u nedjelju ujutro: Joshua i Ali iznad palih protivnika (Twitter)

Anthony Joshua najavio je početak nove ere u teškog kategoriji profesionalnog boksa dramatičnom pobjedom nokautom nad Vladimirom Kličkom u 11. rundi. Uspješnom trećom odbranom titule Međunarodne bokserske federacije (IBF), on je postao i šampion Svjetske bokserske asocijacije (WBA), a sve je to uradio pred 90.000 gledalaca na stadionu Wembley.

„Boks je stvar karaktera… Ušao sam u ring i pobijedio, dao sve od sebe. (Tyson) Fury, gdje si dušo? Volim borbu, znam da je Fury dosta toga govorio i želim dati priliku 90.000 ljudi i želim se boriti“, između ostalog je kazao Joshua nakon pobjede.

Njegovo prozivanje Furyja nije prošlo bez odgovora jer mu je ovaj borac odgovorio na društvenoj mreži Twitter:

“Dobar posao i dobra borba, ti i Kličko ste se borili na život i smrt. Igrao sam i ja s tim momkom, zaplešimo”, poručio je Fury pobjedniku sinoćnjeg meča.

Ovu društvenu mrežu iskoristili su mnoge poznate ličnosti da čestitaju Joshui na pobjedi.

Tako je jedan od velikana “plemenite” vještine”, Lennox Lewis, napisao:

„Žestoka borba! Čestitke obojici što su navijačima pružili nešto o čemu će se dugo pričati. Čestitam AJ na pobjedi. Koliko je Kličko pokazao srca u ovoj borbi? Morate to poštovati. Budi ponosan brate!“

Neki su napravili zanimljivo poređenje fotografija iz sinoćnjeg meča i jednog u kojem je prije nekoliko decenija učestvovao legendarni Muhammad Ali.

Pobjedniku je čestitao i Terminator. Glumac i političar Arnold Schwarzenegger napisao je:

“Ovo je bila jedna od najuzbudljivijih borbi koje sam ikada vidio. Čestitke Joshui na pobjedi i Kličku na žestokoj borbi. Nadam se revanšu.”

I britanski olimpijski reprezentativac u boksu Anthony Fowler iskazao je poštovanje pobjedniku:

“Pravi prvaci ustaju sa poda kako bi pobijedili, a to je upravo ono šta je Anthony Joshua, inspirativan nastup sinoć, ogromno poštovanje.”

As Formule 1 Lewis Hamilton je obojici boksera čestitao, a posebno sunarodnjaku što je “titulu donio kući”, dok je bivši nogometaš Michael Owen stava kako je “Velika Britanija ostarila 5 godina u toj petoj rundi”

Videoporukom na Twitteru se Joshua svima zahvalio i poručio kako ide ka narednoj borbi.

 

Izvor: Al Jazeera