Oglasi

Ante Todorić porekao sve što mu se stavlja na teret

Zagrebački Županijski sud blokirao je četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, prenose hrvatski mediji.

Ante Todorić ne otkriva gdje mu je otac

Nakon što je Ante Todorić u Državnom odvjetništvu iznio obranu od sumnji da je zajedno s ostalim osumnjičenicima u slučaju Agrokor svom ocu Ivici Todoriću omogućio pribavljanje više od 152 milijuna eura nepripadne dobiti, u hrvatskim medijima je objavljena informacijama kako je Todorićima blokirana imovima.

Naveli su kako je Ivici Todoriću država blokirala četvrtinu Kulmerovih dvora, dvorca u kojem je živjela njegova obitelj.

"Sa Županijskog suda u Zagrebu nam nisu mogli potvrditi tu informaciju. Rekli su da taj predmet nosi oznaku 'tajno', pa ništa više od toga ne mogu reći“, javila je Al Jazeerina reporterka Matea Damjanović.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić izjavio je da je istraga u slučaja Agrokor u "najranijoj fazi postupka i označena oznakom tajnosti".

No, prema informacijama koje proizlaze iz zemljišnoknjižnog izvadka, čiji je preslik objavljen u medijima, Todorić po zahtjevu Državnog odvjetništva ne smije raspolagati svojom četvrtinom Kulmerovih dvora gdje je živio s obitelji. Ta nekretnina, nakon blokade, ne smije se prodati niti opteretiti.

Prema zemljišnim knjigama, rezidencija obitelji Todorić u vlasništvu je Ivice Todorića te njegovih sinova i kćeri, čiji udjeli nisu blokirani.

Nije htio govoriti gdje mu je otac

Prethodno je Ante Todorić novinarima izjavio kako je porekao optužbe.

"Kao što sam obećao, došao sam u Hrvatsku. Porekao sam sve što mi se stavlja na teret. Istraga je u tijeku, nemam dalje komentara, zahvaljujem se", rekao je sin Ivice Todorića.

Na pitanje gdje mu je otac Ivica, Ante Todorić nije htio odgovoriti, javlja Damjanović.

Todorićev odvjetnik Fran Olujić novinarima je potvrdio da se Antu Todorića tereti za zloupotrebu u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave. 

"Ne znam ostaje li u Hrvatskoj. Došao je vidjeti obitelj, a nakon toga se vjerojatno vraća u London. Ne zna gdje su Ivica, ni Ivan Todorić", dodao je Olujić.

Nakon što se u noći na petak vratio u Hrvatsku, Ante Todorić je u pratnji svojih odvjetnika jutros došao na razgovor u sjedište zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na Savskoj cesti.

Tužiteljstvo je automobilom u kojem su bili i njegovi odvjetnici napustio kroz garažu što izlazi na Ulicu Veselka Tenžere i tako izbjegao novinare koji su ga čekali na ulazu.

Odvjetnik Rajko Čogurić Hini je telefonom kazao da je Todorić iznosio kratku obranu, odnosno da se nije branio šutnjom.

 

Odbrana najavila aktivno sudjelovanje u istrazi

"Ispitivanje je trajalo kratko, petnaestak minuta. O sadržaju ne mogu govoriti. Sada procedura ide svojim tijekom. Istraga će se nastaviti, a mi ćemo u njoj aktivno sudjelovati", kazao je Čogurić Hini.

Antin otac Ivica, kojemu je jedinom od svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor određen istražni zatvor, još nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa će se za njim najvjerojatnije raspisati tjeralica.

Odvjetnici Ivice Todorića najavili su žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor koji se prema tvrdnjama tužiteljstva okoristio za preko milijardu kuna. 

Uz Todorića i sinove Ante i Ivana, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Šteta gotovo 200 miliona eura

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Tužiteljstvo sumnja da su Ivici Todoriću pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna (152 milijuna eura).

Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna (42,6 milijuna eura) pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Više o nastanku Todorićeva poslovnog carstva pogledajte u filmu Gazda.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.