Ante Krajina do daljnjeg ministar financija

Ustavni sud entiteta Federacija Bosne i Hercegovine donio je privremenu mjeru da smijenjeni federalni ministar financija Ante Krajina ostaje na ovoj funkciji do ocjene ustavnosti o njegovoj smjeni.

Ovlašćuje se Krajina da obavlja funkciju federalnog ministra financija do konačne odluke Ustavnog suda Federacije o rješavanju spora između federalnog premijera Nermina Nikšića i Krajine s predsjednikom Federacije Živkom Budimirom, saopćeno je iz Ustavnog suda, prenosi Srna.

Rješenje stupa na snagu odmah i bit će objavljeno u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se ističe da odsustvo ministra financija negativno utječe na funkcioniranje institucija na nivou Federacije, kao i cijele Bosne i Hercegovine da se ispoštuju dogovoreni ekonomski programi koji su podržani stand-by aranžmanom.

Šire implikacije

Napominje se da odsustvo ministra financija ima šire implikacije za stand-by aranžman.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda bio je spreman odobriti narednu tranšu Bosni i Hercegovini, ali je nedostajao potpis federalnog ministra financija, pa je razmatranje tog pitanja otkazano do daljenjg, podsjeća se u saopćenju.

Ministar financija, kao član Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, ima ključnu ulogu u razgovorima s MMF-om.

Svi članovi Fiskalnog vijeća, uključujući sve ministre financija, potpisuju pismo namjere za MMF, kojim potvrđuju opredjeljenje zemlje kao cjeline, napominje se u obrazloženju.

Ustavni sud Federacije smatra da je od suštinske važnosti da Federacija ima u potpunosti operativnog i funkcionalnog ministra financija te da u suprotnom mogu nastupiti nesagledive štetne posljedice, što, po mišljenju Ustavnog suda, iziskuje donošenje privremene mjere u ovom predmetu.

Rješenje Ustavnog suda doneseno je jednoglasno.

Zadovoljni Krajina

Ante Krajina je pozdravio odluku Ustavnog suda o donošenju privremene mjere kojom mu se omogućava da ostane na ovoj funkciji do ocjene ustavnosti o njegovoj smjeni.

“Ovo je dobra vijest”, rekao je Krajina Srni, dodajući da je obaviješten iz federalne Vlade da su primili i protokolisali rješenje Ustavnog suda i uputili mu ga.

MMF: Ispunjeni uslovi

Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, pozdravio je odluku Ustavnog suda, saopćeno je iz Atoyanovog ureda.
“Na ovaj način stvoreni su uslovi da Izvršni odbor MMF-a razmatra peti pregled u okviru stand-by aranžmana, uključujući i zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti za produžetak i povećanje tekućeg aranžmana”, kazao je Atoyan.
Datum nove sjednice Izvršnog odbora MMF-a bit će poznat  narednih dana.

Kada je riječ o potpisivanju pisma namjere prema MMF-u za nastavak stand-by aranžmana, Krajina ističe da tu ne treba čekati nijednog časa.

“Sve vrijeme sam bio u Sarajevu na dispoziciji, ako dođe do privremene mjere Ustavnog suda, do promjene odluke predsjednika Federacije ili do intervencije Ureda visokog predstavnika. I sada sam pripravan pristupiti obvezama i nastojat ću, jer do sada nisam bio problem, i dalje da ne budem problem”, naglasio je Krajina.

Krajina kaže da je logičan zaključak  odluke Ustavnog suda Federacije da već u četvrtak, ili u srijedu poslije podne, nastavi obavljati ministarske dužnosti.

Budimir: Spor nije okončan

Predsjednik Federacije Živko Budimir je 3. januara donio odluku o razrješenju Krajine, zbog “odgovornosti za neisplaćivanje naknada za invalidnine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u četiri općine.

Zbog smjene Krajine, u pitanje je dovedena i tranša stand-by aranžmana s MMF-om, jer nema ko u ime Federacije potpisati pismo namjere.

Predsjednik Federacije Živko Budimir izjavio je da kao legalista poštuje odluku Ustavnog suda.

“Spor nije okončan i ja ću pred Ustavnim sudom dokazati i obrazložiti ustavnost i razložnost moje  odluke o smjeni ministra financija”, kazao je on novinarima u Sarajevu, nakon sastanka s dva potpredsjednika Federacije o imenovanju novog ministra financija.

Naglasio je da, kao predsjednik Federacije i ustavno-pravni šef izvršne vlasti, smatra da dio izvršne vlasti u Federaciji svojim djelovanjem već duži vremenski period nanosi štetu građanima Federacije ne provodeći dosljedno ustavna i zakonska ovlaštenja.

“Ta vlast štiti interese pojedinih političkih stranaka, kao što je Socijalemokratska partija Bosne i Hercetgovine, stavljajući ih iznad interesa građana Federacije”, naglasio je Budimir.

Na pitanje da li će biti nastavljena procedura oko imenovanja novog ministar financija Federacije, Budimir je kazao da je ovom privremenom mjerom taj proces zaustavljen do okončanja spora pred Ustavnim sudom.

Nikšić: Slijede isplate

Premijer Federacije Nermin Nikšić izjavio je da pozdravlja privremenu mjeru Ustavnog suda te da je za odluku saznao za vrijeme sastanka s premijerkom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović, kojoj je zahvalio na razumijevanju za probleme koje je smjena federalnog ministra financija uzrokovala u odnosima s MMF-om.

“Ova odluka Ustavnog suda je potvrdila ispravnost našeg opredjeljenja da institucije donesu rješenje kojim će biti deblokirane isplate u Federaciji i potpisivanje pisma namjere prema MMF-u”, istakao je Nikšić.

On je pojasnio da odluka Ustavnog suda stupa na snagu odmah te da će već u četvrtak ujutro jedan dio naloga za isplatu obaveza prema budžetskim korisnicima biti puštena.

OHR sa zadovoljstvom pozdravlja odluku Ustavnog suda i smatra da je privremena mjera ovog suda u skladu s principom kontinuiteta funkcije, koji je OHR uvijek zagovarao kako bi se osigurala funkcionalnost institucija, u interesu građana kojima služe.

Reagirajući brzo u teškim okolnostima, Ustavni sud je spriječio ozbiljnu krizu i pokazao da su institucije Bosne i Hercegovine sposobne rješavati probleme.

Očekujemo da se ovo rješenje, kao i sve buduće odluke Suda, provede bez odlaganja, kaže se u saopćenju iz OHR-a.

Mijenjati zakone

Svi akteri u Federaciji sada trebaju osigurati uredno funkcioniranje institucija i uzdržati se od bilo kakvih poteza koji bi ugrozili njihove osnovne funkcije.

Delegacija Evropske unije u Bisni i Hercegovini pozdravila je odlučno djelovanje Ustavnog suda Federacije.

Glasnogovornik Delegacije EU-a i specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie istakao je da je to važno za funkcionalnost Federacije i da doprinosi dobrom upravljanju.

“Također, stabilnost i potrebe građana stavljeni su na prvo mjesto i izbjegnuta je nesigurnost do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o ovom pitanju”, rekao je on.

Naglasio je da je dobro da institucije Federacije imaju vodeću ulogu u rješavanju tog pitanja, saopćeno je iz Delegacije EU-a.
“Dugoročno gledajući, ovaj slučaj naglašava potrebu za izmjenama i pojašnjenjima relevantnog zakonodavstva – Zakona o izvršenju budžeta i Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima – kako se ova situacija ne bi ponovila. Neprihvatljivo je da građani, naročito oni iz najosjetljivijih kategorija, budu dovedeni u ovakav položaj”, kazao je McGuffie.

Izvor: Agencije