Antarktika: Maraton u skafanderima

Istrčati maraton itekako je zahtjevno, a učiniti to na -20 stupnjeva Celzija, mogu samo rijetki. Jedan od najtežih maratona apsolutno je onaj koji se održava na Južnom polu.

Malo drugačiji maratonci oblače skafandere i ostalu opremu za najekstremnije zimske uvjete.

Za razliku od onih koji trče po svjetskim metropolama, za Antarktički ledeni maraton usudili su se samo rijetki, njih 50-ak.

Primarni cilj je završiti utrku. Svi gledaju u nebo i nadaju se da vrijeme neće biti presurovo.

“Vrijeme ne izgleda loše, nadam se da će ostati mirno do kraja. Ako zapuše vjetar bit ću u nevolji, možda me otpuše”, kaže Johan Fanf, maratonac s Tajvana.

Ekstremna utrka

Natjecatelji  iz 19 država kreću na jednu od najekstremnijih utrka. Na temperaturi od 20 stupnjeva Celzijevih ispod nule moraju pretrčati 42 kilometra i 195 metara.

U prelijepom krajoliku, suočeni sa surovim uvjetima, davali su posljednje atome snage.

Organizatori su morali poduzeti sve mjere predostrožnosti. Na sreću, nisu imali potrebe za djelovanjem.

Natjecatelji su imali sreće jer ih je zaobišla snježna oluja, ali zima je gotovo nepodnošljiva. Za tri sata i 35 minuta kroz cilj je prvi prošao Paul Webb.

“Dobro je što sam završio. Smrzavam se. Doista je hladno, ali bilo je odlično. Kakvo iskustvo, kakav dan”, rekao je pobjednik utrke.

“Istrčati maraton na dnu planeta je nevjerojatno, apsolutno fenomenalno. Drago mi je da je gotovo”, rekao je trkač Nick Appell.

Deseti antarktički maraton bio je poseban jer ga je prvi put istrčao čovjek s jednom nogom.

Bivši britanski vojnik, Luke Wigman, ostao je invalid prije četiri godine u misiji u Afganistanu, ali sad je uspio doći do cilja i suprotstaviti se izazovima Južnog pola.

Izvor: Al Jazeera i agencije