Antarktik: Led se topi šest puta brže nego 1979.

Zabrinjava to što se led počeo topiti i u predjelima koja su do sada smatrana stabilnim i imunim na klimatske promjene (Reuters)

Zbog klimatskih promjena, led na Antarktiku topi se čak šest puta brže nego prije 40 godina, što dovodi do rasta nivoa mora širom svijeta, upozorili su naučnici.

Topljenje leda na Antarktiku je u periodu od 1979. do 2017. godine globalni nivo mora podiglo za više od 1,4 centimetara, piše u izvještaju Procedura nacionalne akademije nauka – PNAS.

“Očekuje se da dinamika topljenja leda u narednim godinama dovede do katastrofalnog rasta nivoa mora”, tvrdi autor izvještaja Erik Rignot, čelnik Nauke o zemaljskom sistemu sa Univertiteta u Kaliforniji.

Godišnje se topi 252 milijarde tona leda

“Ako se led sa Antarktika nastavi ovako topiti, u narednim stoljećima očekujemo višemetarski rast nivoa mora.”

Pojedini naučnici prognoziraju najgori scenario – da bi rast morskog nivoa od 1,8 metara do 2100. godine mogao potopiti mnoge priobalne gradove na svijetu, u kojima žive milioni ljudi.

Podaci o topljenju leda prikupljeni su sa fotografija visoke rezolucije koje je iz aviona napravila Američka svemirka agencija – NASA, kao i satelitskih radara od brojnih svemirskih agencija.

Istraživači su otkrili da se u periodu od 1979. do 1990. godine na Antarktiku godišnje topilo oko 40 milijardi tona leda.

No, u periodu od 2009. do 2017. godine gubitak leda na kontinentu se povećao šest puta, na 252 milijarde tona godišnje.

Još je više zabrinjavajuće to što su istraživači otkrili da se počeo topiti i led u predjelima na istoku kontinenta, koja su do sada smatrana stabilnim i imunim na klimatske promjene.

Nivo mora mogao bi se povećati za 57 metara

Da se sva istopi, ukupna količina leda na Antarktiku podigla bi nivo mora za 57 metara.

Otopljavanje okeana vremenom će ubrzavati topljenje leda, a eksperti su mišljenja da će nivo mora tokom narednih stoljeća kontinuirano rasti, bez obzira na ono što će ljudi činiti da poprave situaciju.

Nedavna istraživanja pokazuju da se okeani griju brže nego što se ranije procjenjivalo, pa su u proteklih nekoliko godina postavljeni novi toplotni rekordi.

Izvor: Agencije