Anonymous demantira rušenje interneta

Akcija najavljena u znak protesta protiv 'američkog zakona SOPA, Wall Streeta, neodgovornih vođa i bankara' (AFP)

Hakerska grupa Anonymous demantirala je da će u znak protesta potpuno ugasiti internet 31. marta u okviru projekta ”Operacija globalno zamračenje”.

Grupa je na svom Twitter profilu objavila da neće realizirati takvu akciju te je navela kako bi ona bila teško izvediva.

Stručnjaci za sigurnost također smatraju da Anonymous ne može samo tako ugasiti čitav internet.

Veći efekat bi imalo ‘paraliziranje’ Googlea, Twittera ili Facebooka.

Robert Graham, internetski stručnjak, napisao je na svom blogu da DDoS napad ne bi bio efikasan protiv 13 glavnih internetskih servera, zbog brzine reakcije nadležnih servera.

On e dodao kako bi veći efekat imalo “paraliziranje” Googlea, Twittera ili Facebooka.

Najavljena akcija

U okviru interne komunikacije Anonymousa, na stranici Pastebin objavljeno je da će hakeri 31. marta napasti i srušiti 13 glavnih DNS servera, što bi u principu značilo rušenje interneta, jer se preko njih imena domena pretvaraju u IP adrese.

“Kao znak protesta protiv američkog zakona SOPA, Wall Streeta, naših neodgovornih vođa i bankara, koji izgladnjuju svijet zbog svojih gramzivih potreba ili čistog sadizma, 31. marta Anonymous će srušiti internet”, pisalo je na stranici.

Također je objavljeno da je namjera grupe ”samo privremeno srušiti i udariti tamo gdje najviše boli”.

“To bi moglo potrajati jedan sat, ali možda i više, možda čak nekoliko dana. Što god se dogodilo, bit će globalno i ostat će zapamćeno”, navedeno je u izjavi.

Izvor: Agencije