Annan predlaže reformu Vijeća sigurnosti

Svijet se promijenio i UN se treba mijenjati i prilagođavati, poručuje Annan (EPA)

Bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je kako Vijeće sigurnosti UN-a mora prihvatiti nove stalne članice ili se suočiti s izazovom da će najveća svjetska organizacija postati nevažna na međunarodnoj sceni.

Annan je u intervjuu za The Guardian rekao kako Rusija, Kina, SAD, Francuska i Velika Britanija trebaju iskoristiti predstojeće obilježavanje 70. obljetnice stvaranja UN-a za moderniziranje vodećega globalnog sigurnosnog tijela i prihvatiti u svoje redove sile kao što su Indija i Njemačka.

“Čvrsto vjerujem da Vijeće sigurnosti treba reformirati, jer ne može nastaviti djelovati u ovom sastavu. Svijet se promijenio i UN se treba mijenjati i prilagođavati“, objasnio je Annan.

Prema njegovom mišljenju, oni koji se nalaze u privilegiranom položaju, misleći pritom na stalne članice Vijeća, moraju razmisliti i odlučiti o tome da ima smisla prihvatiti nove članice. „Ako to učine, oni će dobiti suradnju; ako ne, možemo riskirati sukob“, dodao je.

Vijeće uspostavljeno prije 70 godina

The Guardian podsjeća da je Vijeće sigurnosti UN-a bilo kritizirano zbog neuspjeha u rješavanju kriza poput rata u Siriji i Ukrajini, ali i za nemoć u rješavanju dugoročnih pitanja kao što su situacija na Bliskom istoku i zabrana upotrebe mina.

Postojeći sustav u kojemu samo pet zemalja (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD) imaju stalno mjesto i pravo na veto u Vijeću, u posljednje vrijeme je naširoko kritiziran kao anakronizam jer je uspostavljen prije 70 godina. Među zagovornicima reforme su Indija, Njemačka, Japan i Južna Afrika koje lobiraju za stalno mjesto u Vijeću, navodi britanski list.

Situaciju u Vijeću sigurnosti UN-a Annan je usporedio s nedavnim nesupješnim pokušajem SAD-a da provede dugo planirane reforme Međunarodnog monetarnog fonda, što su oštro kritizirale zemlje poput Kine. Smatra da se slično događa s Vijećem.

Za reformu Vijeća sigurnosti bit će potrebna suglasnost svih pet stalnih članica i najmanje dvije trećine država članica UN-a. Poznavatelji prilika skeptični su prema reformi s obzirom na nedostatak interesa velikih sila poput SAD-a i Rusije.

Izvor: Agencije