Ankete: Teško do većine poslije izbora u Kataloniji

Unionisti i separatisti u Kataloniji imaju približno istu podršku u biračkom tijelu, pokazuju ankete (EPA)

Katalonski pokret za nezavisnost mogao bi da pretrpi ozbiljan neuspeh na izborima za regionalni parlament ovog meseca, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja objavljeni u nedelju.

Anketa nagoveštava da separatističke stranke za malo neće uspeti da osiguraju većinu u Parlamentu Katalonije.

Tri stranke koje su podržale neuspeli pokušaj Katalonije da se odvoji od Španije u oktobru trebalo bi da dobiju 66 ili 67 mjesta na izborima 21. decembra, pokazuje istraživanje objavljeno u španskim novinama La Vanguardia.

Za kontrolu regionalne skupštine potrebno im je 68 mandata, od ukupno 135.

Podemos bi mogao odlučiti većinu

Unionističke stranke takođe bi zajedno trebalo da imaju manje od apsolutne većine, pokazala je anketa, što bi potencijalno moglo voditi parlamentu u kojem niko nema kontrolu.

CatComu-Podem, katalonski ogranak stranke Podemos, koja se protivi štednji, mogao bi biti odlučujući faktor u formiranju vlasti.

Centristička unionistička stranka Ciudadanos i dve stranke koje se zalažu za nezavisnost, ERC i Junts per Catalunya, stranka bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, izjednačene su po izgledima da budu najveća parlamentarna snaga, prema istraživanju baziranom na intervjuima između 4. i 7. decembra.

Predviđa se da će izlaznost na izbore, koje je nametnula centralna Vlada u Madridu, nakon što je raspustila katalonske vlasti i preuzela direktno upravljanje pokrajinom, biti rekordnih 82 odsto.

Izvor: Agencije